Parkeerverwijssysteem zet zoden aan de dijk

Hoewel lang niet alle automobilisten op de borden kijken, kan een parkeerverwijssysteem voor een betere verdeling van de parkeerdruk zorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek in Winterwijk.

In 2008 liet de gemeente Winterswijk door adviesburo Keypoint de parkeersituatie in het centrum analyseren. De gemeente ondervond hinder van de toenemende parkeerdruk en verminderde bereikbaarheid. Op piekmomenten zorgde dat voor veel  overlast in de omliggende woonwijken en vermindering van de levenskwaliteit voor bewoners. Daarop ontwikkelde gemeente Winterswijk een plan van aanpak rondom het parkeren in het centrum. Onderdeel daarvan vormde een nieuwe parkeerverwijssysteem. Daarvoor werden de parkeerterreinen De Wheme, Blikbak en Peperbus voorzien van 222 draadloze sensoren die de actuele voertuigbezetting meten. Borden langs de invalsroutes naar het centrum informeren bezoekers over de beschikbare capaciteit en verwijzen deze naar vrije parkeerplaatsen.
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de automobilisten (47%) de verwijsborden bewust waarneemt. En 23% daarvan geeft aan de keuze voor het parkeerterrein te baseren op de actuele informatie op de verwijsborden. Toch zorgt het parkeersysteem  voor minder zoekverkeer op piekmomenten. De parkeerfaciliteiten Peperbus, De Wheme en Blikbak worden makkelijker gevonden en beter benut. Op zaterdagen is de gemiddelde parkeerbezetting op alle parkeerfaciliteiten structureel toegenomen; op Peperbus met een toename van 16%.
Ook de laatste vrije parkeerplaatsen op parkeerfaciliteiten De Wheme en Blikbak worden vaker gevonden. Voor het in werking treden van het parkeersysteem waren deze terreinen niet één keer volledig bezet, na het in werking treden zijn deze parkeerfaciliteiten regelmatig maximaal bezet. Een andere constatering is dat de parkeerterreinen eerder op de dag vollopen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.