Diefstalgolf Castricum

NS laat fietsendieven voortaan weten dat ze gefilmd worden

Foto: fietsenstalling NS
Bord van een bewaakte fietsenstalling. Foto: ANP, Pierre Crom.

De NS is van plan op de stations Castricum, Den Haag HS en Helmond een proef te starten met zogeheten confrontatieschermen bij fietsenstallingen. Die schermen moeten fietsendieven ontmoedigen, door hen te tonen dat ze gefilmd worden.

De bewaakte fietsenstalling van Castricum kwam vorig jaar in het nieuws omdat er veel e-bikes gestolen waren. De proef gaat waarschijnlijk later dit jaar van start en duurt een aantal maanden.

De fietsenstalling van Castricum wordt niet door een mens bewaakt, maar heeft camerabewaking en toegangspoortjes, schrijft lokale nieuwssite de Castricummer. Dat bleek niet genoeg om fietsendieven te stoppen. De Fietsersbond heeft daarom bij de NS voor fysieke bewaking van de stalling gepleit. Die komt er niet, maar dus wel de confrontatieschermen. Dat was een suggestie van het gemeentebestuur.

Lokfietsen

Ook zegt de NS nauw samen te werken met de politie en lokfietsen in te zetten. “We kunnen fietsendiefstal helaas niet volledig voorkomen, maar we doen onze uiterste best om diefstal te ontmoedigen”, laat de NS weten bij monde van een woordvoerder. “We raden reizigers aan om twee sloten te gebruiken en een slot bijvoorbeeld altijd vast te maken aan een hek. Ook adviseren we reizigers om van een elektrische fiets waar mogelijk de display en de batterij mee te nemen.”

Auteur: Laura Houtenbrink