Schadevergoeding

Organisator boerenprotest moet taxichauffeur schade door afvaldumping vergoeden

Afvaldumping op de A7 tussen Drachtstercompagnie en Frieschepalen
Afval op de A7 tussen Drachtstercompagnie en Frieschepalen, gedumpt door boeren uit protest tegen de stikstofregels. Foto: ANP/Jilmer Postma

Een van de organisatoren achter de nachtelijke afvaldumpingen op de snelweg A7 bij Frieschepalen en Leek, moet bijna 30.000 euro aan schadevergoeding terugbetalen aan een taxichauffeur. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag bepaald. De chauffeur had schade aan zijn taxi, nadat hij in de nacht van donderdag 28 juli 2022 door boerenprotesten tegen de afvalberg aanreed.

Ook kon de taxichauffeur daardoor een poosje niet werken, waardoor hij inkomsten misliep. “Naar het oordeel van de rechtbank heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan ernstige feiten”, zo staat in de uitspraak te lezen.

“Bij zowel Frieschepalen als bij Leek zijn nietsvermoedende weggebruikers met hoge snelheden tegen het aldaar gedumpte afval gereden. Het behoeft geen uitleg dat ’s nachts het zicht op de weg minder goed is en dat de kans op ongelukken daarom groter is. De verdachte moet daarom aan twee benadeelde partijen (tweede partij ontvangt een schadevergoeding van 387,03 red.) materiële schade vergoeden in verband met schade aan hun auto’s.”

Ook Rijkswaterstaat eiste een schadevergoeding, maar de claim van maar liefst 35.000 euro werd door de rechtbank van tafel geveegd, wegens onvoldoende informatie in de vorm van nota’s en facturen.

Zwaaien en rijden

Volgens de rechtbank wierp de verdachte zich nadrukkelijk op als drijvende kracht achter de afvaldumpingen en had ze een coördinerende rol. Zo heeft de verdachte in meerdere WhatsApp-groepen mensen opgeroepen om in de loop van de nacht mee te doen aan de protestactie. “Daarbij heeft de verdachte verduidelijkt dat het niet zou gaan om een gezellig rondje zwaaien en rijden”, aldus de rechtbank.

Minimaal vijftig kiepers, wagens, tanken, mestverspreiders en andere dingen waar veel in kan, moesten volgens de verdachte vol mee en leeg weer terug. “Daarnaast heeft verdachte met vrachtwagenchauffeurs afgesproken dat zij het verkeer zouden afremmen, zodat er veilig gedumpt kon worden. Verder heeft de verdachte voorafgaand aan de afvaldumpingen instructies gegeven en mensen opgezweept om te gaan dumpen.”

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid kwam volgens de rechter daardoor in het geding. Daarom veroordeelde de rechtbank de verdachte, behalve tot het betalen van schadevergoedingen, tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 223 dagen en een taakstraf van 200 uur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.