Parkeren

Autobesitas: Britse gemeenten beboeten te grote auto’s in parkeergarages

Beeld: een parkeergarage
Onbeperkt te gebruiken Foto: Shutterstock, alexfan32.

Vijf Britse gemeenten gaan te lange auto’s weren uit hun eigen parkeergarages, blijkt uit een rondgang van de nieuwswebsite Autocar. Auto’s langer dan vijf meter kunnen in die parkeergarages een boete verwachten. Het gaat om de gemeenten Wokingham, South Hams, and Broadland and South Norfolk.

Ook heeft Autocar Britse gemeenten gevraagd of zij van plan zijn parkeerplekken groter te maken. Weinig gemeenten blijken hier interesse in te hebben: slechts 8,2 procent van de respondenten is dit van plan. De maten van Europese parkeerplaatsen zijn sinds de jaren 70 amper gewijzigd, terwijl de auto’s zelf wel flink zijn gegroeid.

Uit onderzoek van Transport & Environment (T&E) blijkt dat auto’s ieder jaar gemiddeld een centimeter breder worden. Het resultaat van die ontwikkeling is dat ongeveer de helft van de nieuw verkochte auto’s breder is dan menige Europese parkeerplaats.

Parijs

Deze ‘autobesitas’ heeft er in Parijs toe geleid dat eigenaren van bijzonder grote auto’s meer parkeerbelasting moeten betalen. De Parijse bevolking heeft voor dat voorstel gestemd in een referendum. Bestuurders van auto’s die 1,6 ton of meer wegen betalen sindsdien 18 euro per uur voor parkeren in het stadscentrum. Daarbuiten is het uurtarief 12 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Laura Houtenbrink