België voorop met nieuwe toepassingen sms-parkeren

Mobile-for, het dochterbedrijf van Belgacom, start in Heusden-Zolder met QR-parkeren (Quick Response parkeren). Verder werkt het bedrijf aan de koppeling van betaald parkeren en navigatiesystemen en wordt het mogelijk het parkeertarief op straat afhankelijk te maken van het aantal beschikbare plaatsen.

In plaats van de zonecode-spatie-kenteken in te tikken, scant de gebruiker bij het QR-parkeren de QR-code op de sticker van de parkeerautomaat. Daarvoor is een special applicatie beschikbaar (nu nog alleen Androïd, binnenkort ook Apple). Vervolgens start hij de parkeersessie via de applicatie. Het stoppen van de sessie gebeurt via dezelfde applicatie.
Mobile-for introduceerde het SMS-parkeren in een aantal Belgische steden. Het betalingsplatform dat hier ten grondslag aan ligt, wordt de komende tijd flink uitgebouwd.  Vanaf maart kan de automobilist bijvoorbeeld via het autonavigatiesysteem parkeertransacties starten, zo belooft Mobile-for. Verder kan men met eenzelfde gsm voor meerdere auto’s op hetzelfde ogenblik mobiel parkeren betalen. En het starten en stoppen van parkeersessies kan voor ingeschreven klanten via gps-coördinaten of via een intelligente kaart  op de PC en het autonavigatiesysteem waarop de parkeerautomaten aangeklikt worden. Bovendien kan in sommige steden via sms een dagticket voor parkeren worden afgerekend. Ook wordt het systeem uitgebreid om via sms parkeercodes voor bezoekers te activeren, zodat deze tegen een voordelig tarief kunnen parkeren als ze familie of vrienden bezoeken in een stad met betaald parkeren.
Binnen afzienbare tijd zal het ook mogelijk zijn om d.m.v. de kleur van de parkeerautomaat in de applicatie aan te geven of er nog vrije parkeerplaatsen zijn in de buurt van de eindbestemming. De technologie hiervoor komt uit San Francisco. Daar wordt afhankelijk van het aantal beschikbare parkeerplaatsen een variabel parkeertarief gehanteerd. Het platform is  ook in te schakelen voor het beheer van oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.