Pilot ‘Leer in het Verkeer’ Utrechtse Heuvelrug

‘Leer in het Verkeer’ is een betrekkelijk nieuw verkeerseducatief lespakket voor peuters en kleuters. Nadat het pakket gunstig uit een evaluatie in Haaglanden kwam, gaat er nu ook proefgedraaid worden in een aantal kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het lespakket is gebaseerd op nieuwe illustraties van Dick Bruna. ‘Leer in het Verkeer’ biedt peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen een programma waarin kinderen spelenderwijs – door middel van voorlezen, vertellen, praten, zingen, knutselen, spelen en oefenen – worden voorbereid op deelname aan het verkeer. Het richt zich op kinderen van 2 tot 6 jaar.
Het boekje Stoeprand …stop! van Dick Bruna is het theoretische uitgangspunt Aan de hand van de afbeeldingen en rijmpjes uit Stoeprand … stop! is een serie verkeersborden ontwikkeld. Op ieder bord is een illustratie met bijbehorend rijmpje afgebeeld die correspondeert met een specifieke verkeerssituatie, zoals ‘de oversteekplaats’, ‘het woonerf of ‘de stoep’. De borden worden in overleg met gemeente en school of peuterspeelzaal/kinderdagverblijf opgehangen bij de betreffende verkeerssituaties in de nabije omgeving of langs de school – thuisroutes. De kinderen herkennen de afbeeldingen en rijmpjes op de borden. Ze leren op deze manier samen met de ouders of begeleiders de aangeleerde verkeershandelingen en verkeersvaardigheden in de praktijk uit te voeren.
Een voorwaarde voor het behalen van de doelstellingen is dat er draagvlak is bij de gemeenten. Want door plaatsing van de verkeersborden en tegels in de schoolomgeving of op een verkeersparcours wordt de relatie tussen theorie en praktijk extra versterkt.
Leer in het Verkeer is eerder uitgeprobeerd op vier locaties in Haaglanden. Daar is het goed bevallen, bleek uit de evaluatie. Alle betrokkenen waren positief en ook bleek dat de ouders zeer betrokken waren bij het project. Door de gemeente Westland en de gemeente Delft is medewerking verleend bij het neerzetten van verkeersborden en stoeptegels met daarop afbeeldingen en tekst behorende bij het project. Daarbij zijn geen problemen ervaren op juridisch of planologisch gebied en m.b.t. welstand, scholen en bewoners. Leer in het Verkeer is een uitgave van GreenLight Company uit Den Haag.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.