Inwoners oordelen verdeeld over Shared Space in Haren

Recente onderzoek van de Grontmij laat zien dat er in Haren een dalende trend van het aantal ongevallen waarneembaar is na invoering van Shared Space. De inwoners van de gemeente zijn over het algemeen gematigd positief. Grootste bottleneck lijkt de verrommeling van het parkeren.
Blinden signaleren problemen met de oriëntatie.

Zo werd op een recent gehouden hoorzitting door een organisatie van blinden en slechtzienden betoogt dat met Shared Space niet zozeer de veiligheid in het gedrang komt – er wordt langzaam reden – maar dat het wel lastiger is om zonder oriëntatiepunten als stoepranden de weg te vinden. En blindengeleidehonden zouden het verschil tussen rood en grijs wegdek niet kunnen waarnemen en gedesoriënteerd raken. Het probleem wordt inmiddels nader onderzocht door de Rijksuniversiteit Groningen.
De ondernemers lijken redelijk tevreden met Shared Space. Wel wordt er veel lukraak geparkeerd, signaleren ze. En ook vrachtwagens die bevoorraden zorgen soms voor langdurige hinder. Ook ROVER stelt dat de bussen op drukke momenten lang moeten wachten voor ladende en lossende vrachtauto’s.
De ouderenbonden signaleren dat fietsers en rolstoelgebruikers regelmatig in de verdrukking komen. Ze pleiten ervoor op vrijdagavond en zaterdag het gebied verkeersluw te maken en de parkeerverboden nauwlettend in de gaten te houden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.