Provincie Noord-Holland onderzoekt effecten zelfrijdende auto

Bron: KiM

Advies- en onderzoeksbureaus Arcadis en TNO gaan voor de provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam de gevolgen van de komst van de zelfrijdende auto onderzoeken. Het onderzoek richt zich op de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de provincie in relatie tot de komst van de zelfrijdende auto.

Het onderzoek maakt deel uit van een groot smart mobility-project van de provincie. Vorige maand werd bekend dat de provincie hier de komende twee jaar 11 miljoen euro voor vrij maakt. Het project moet de doorstroming en veiligheid op weg en water verbeteren, en moet zodoende de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de regio vergroten.

Het onderzoek naar zelfrijdende auto’s is bedoeld om in te spelen op de toekomst. De betrokken partijen kijken onder meer naar wat de provincie moet doen met de ontwikkeling van het wegennet en wat de voor invloed van zelfrijdende voertuigen is op het openbaar vervoer.

Kansen en bedreigingen

Arcadis en TNO testen verschillende scenario’s waarbij kansen voor en bedreigingen van de komst van zelfrijdend vervoer in kaart worden gebracht. De organisaties hopen in februari volgend jaar al conclusies te hebben.

Eerder dit jaar hield de Provincie Noord-Holland een wedstrijd waarin deelnemers zelfrijdende auto’s zo goed mogelijk moesten voorzien van actuele verkeersinformatie. Op het circuit van Zandvoort kregen de teams 48 uur de tijd om een systeem te bouwen waarmee op provinciale wegen verkeersinformatie overgebracht kon worden naar de zelfrijdende auto.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.