Rotterdamse proef waarbij fietsers tegelijk groen krijgen slaagt nu wel

De proef waarbij fietsers op het Rotterdamse kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg tegelijk groen licht krijgen, is geslaagd. Dat meldt de gemeente Rotterdam. Veel fietsers maken er gebruik van en een groot deel vindt dat de kruising veiliger is geworden. Dat is positief voor de gemeente. Die moest twee jaar terug een vergelijkbaar experiment elders in de stad stilleggen. Al enkele minuten na de start botsten twee keer fietsers op elkaar.

Op het kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg krijgen sinds 14 november alle fietsers groen bij de verkeerslichten, terwijl het overige verkeer rood heeft. Fietsers die linksaf willen, hoeven niet langer twee keer te wachten voor het verkeerslicht, maar steken diagonaal over. Bovendien komen zij niet meer in de dode hoek van afslaande (vracht)auto’s of bussen. De kans op zware ongevallen is dus kleiner, is het idee. ‘Alle fietsers tegelijk groen’ heet de verkeersmaatregel.

Over het algemeen blijkt dat ‘alle fietsers tegelijk groen’ goed werkt, concludeert de gemeente op basis van onderzoek, vijf maanden na de invoering. Het overgrote deel van de fietsers maakt de schuine oversteek en driekwart ervaart dit als prettig en vindt het kruispunt veiliger geworden.

Beetje kort

Fietsers vonden wel dat ze een beetje kort groen licht kregen, hoorde de gemeente. Die benadrukt nu dat de verkeerslichten inmiddels zo afgesteld staan dat ze fietsers langer groen geven. Fietsers moesten ook even wennen aan de nieuwe verkeerssituatie, onder andere omdat er geen voorrangsregels gelden. Fietsers van rechts bijvoorbeeld, hebben geen voorrang. De gemeente raadt fietsers daarom aan goed op te letten wat de ander doet en, als het even kan, hun hand uit te steken.

De geënquêteerde fietsers zien graag dat ‘tegelijk groen’ op meerdere kruispunten wordt ingevoerd. De gemeente laat weten dat dit jaar nog te gaan doen. Vanwege de goede respons blijft het ‘alle fietsers tegelijk groen’ op kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg.

Groningen

Dat fietsers tegelijk groen krijgen, is niet nieuw. In Groningen bijvoorbeeld is dit al in 1989 ingevoerd. Daar werkt het erg goed, benadrukt de gemeente Rotterdam. Maar in Rotterdam werkte het dus niet. De verkeersmaatregel werd twee jaar geleden tijdelijk ingevoerd op de kruising Admiraal de Ruyterweg – Jonker Fransstraat. Het experiment moest snel stoppen, omdat twee keer fietsers op elkaar botsten.

De gemeente heeft onderzocht was er mis ging, samen met experts uit gemeente Groningen en Enschede. Zij zoeken de oorzaak in de vele belangstellenden bij de start van het experiment, waaronder journalisten. Dit zou voor afleiding bij fietsers hebben gezorgd. Deze conclusie, én de overtuiging dat als het in andere steden werkt, het ook in Rotterdam moet werken, maakt dat de gemeente doorzette.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.