Provinciale weg N249 decor van proef met superasfalt

Superasfalt. FOTO Provincie Noord-Holland

Op de provinciale weg N249 ligt sinds deze week een stuk superasfalt. Dit wegdek, op basis van epoxybitumen, kan tot wel drie keer langer mee dan gewoon asfalt. Het gaat om een innovatie die na de eerste laboratoriumtesten nu klaar is voor de volgende fase: een proefvak over een lengte van zo’n 90 meter. De proef is een initiatief van de provincie Noord-Holland in samenwerking met Dura Vermeer en de TU Delft.

Asfalt bestaat uit steen en bitumen, als het ware het bindmiddel van het asfalt. Epoxybitumen bevat kunststof dat de prestatie van het asfalt sterk verbetert, stellen de ontwikkelaars. “Een normale asfaltdeklaag gaat, afhankelijk van het type en het gebruik, zo’n 10 tot 15 jaar mee. Met dit nieuwe mengel kan de levensduur van het asfalt tot wel drie keer verlengd worden.” Dat levert niet alleen een besparing op in het onderhoud van wegen, het beperkt ook de overlast voor weggebruikers en het is duurzamer. Epoxybitumen wordt al verwerkt in asfalt op brugdekken.

Dura Vermeer bracht het proefvak 6 juni aan. Het ligt vlakbij de rotonde Molenvaart – Kerkweg in Anna Paulowna en is zo’n 300 m2 groot. De aanleg volgt op meerdere voorspoedig verlopen proeven bij de asfaltcentrale in Eemnes. Voordat de weg opengesteld is voor het verkeer, is het wegdek voor de veiligheid van de weggebruikers getest op onder andere de stroefheid, benadrukken de ontwikkelaars.

Volgende proef

In september staat de volgende proef op de planning. Dan krijgt de N502 bij Groote Keeten een proefvak van in totaal 3.000 m2 met het nieuwe asfalt. Om asfalt met en zonder epoxybitumen goed te kunnen vergelijken, worden hier beide soorten asfalt aangebracht.

De proeven zijn onderdeel van de samenwerking in het Infra Innovatieprogramma van de provincie Noord-Holland en de TU Delft. Het doel van dit programma is innovaties voor infrastructuur, zoals wegen en bruggen, veel sneller in de praktijk te testen en bij bewezen succes op brede schaal toe te passen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.