9-euro ticket

Kamervragen over bomvolle ICE’s die Arnhem Centraal overslaan

Female ICE, Foto: Deutsche Bahn / Anastasia Schuster
Conductrice voor de ICE in Duitsland. Foto: Deutsche Bahn / Anastasia Schuster

GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft Kamervragen gesteld aan minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën over ICE-treinen die station Arnhem Centraal overslaan omdat ze afgeladen vol zitten met passagiers. Daardoor is er vaak geen plek meer voor reizigers uit Arnhem om op de trein te stappen en raast de trein het station voorbij.

Het kwam de afgelopen maanden meermaals voor dat de ICE met eindbestemming Bazel of Frankfurt vanwege de drukte in de trein niet kon stappen op station Arnhem Centraal. De Gelderlander schrijft dat GroenLinks vindt dat het voorbijrijden van de ICE’s “enorm slecht voor het draagvlak van treinreizen” is.

Aandringen op maatregelen bij NS

Bouchallikht wil dat minister Kaag bij de NS aandringt om maatregelen te nemen “om de betrouwbaarheid en capaciteit van internationaal treinverkeer te verbeteren”. Volgens NS zijn er echter deels al maatregelen genomen. Het is bijvoorbeeld momenteel niet meer toegestaan om de ICE’s te gebruiken voor nationaal reisverkeer.

9-euro ticket

De NS zegt tevens dat de drukte in de treinen ook gedeeltelijk te maken heeft met de populaire 9-euro tickets. Omdat met de 9-euro tickets de regionale treinen in Duitsland bomvol zitten, maakten reizigers soms noodgedwongen gebruik van de ICE’s, die daardoor ook weer overvol raakten. Overigens heeft het 9-euro ticket -dat vele miljoenen keren is verkocht- er amper voor gezorgd dat de Duitsers de auto lieten staan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl

1 reactie op “Kamervragen over bomvolle ICE’s die Arnhem Centraal overslaan”

Victor Bax|30.08.22|10:31

Men vraagt Kaag (van Financiën) over een bomvolle trein. Is er geen staatssecretaris of minister van verkeer die daarop antwoord zou moeten geven?