Zorgen over herstel spoorbrug Friesenbrücke

Arriva, trein, Groningen

De provincie Groningen maakt zich zorgen nu het besluit over het herstel van de in 2015 vernielde spoorbrug Friesenbrücke weer is uitgesteld. De Duitse overheid twijfelt tussen reparatie van de oude brug of volledige vervanging. Het bestuur van de provincie Groningen heeft daarom de minister en de staatssecretaris van de Duitse deelstaat Niedersachsen in een brief gemaand snel een besluit te nemen.

Dit meldt het Dagblad van het Noorden. Ruim een jaar nadat de brug bij het Duitse plaatsje Weener vernield werd nadat er een schip tegenaan voer, wordt er nog steeds door de betrokkenen geworsteld over de vraag hoe de brug weer kan worden opgebouwd. Als de brug wordt gerepareerd, verwacht vervoerder Deutsche Bahn dat er in 2021 weer treinen kunnen rijden. Bij de bouw van een volledig nieuwe brug duurt dat waarschijnlijk tot 2024.

Pasen

De betrokken vervoerders, de provincie Groningen en de burgemeester van Weener willen allemaal dat er zo snel mogelijk weer een spoorverbinding wordt gerealiseerd. Dit kan dus het snelste door de brug te repareren. In Duitsland speelt echter de overweging mee dat door vervanging waarschijnlijk veel problemen worden opgelost die met de oude brug samenhingen.

De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper liet vorige week nog weten dat zowel in Nederland als in Duitsland frustratie bestaat omdat het zo lang duurt voordat er een besluit genomen wordt. Daarom heeft Groningen in de brief aan Niedersachsen gewaarschuwd dat er minder geld beschikbaar kan zijn als er er geen besluit wordt genomen of wanneer dit te lang duurt. De provincie Groningen heeft 17 miljoen euro ter beschikking, mits er uiterlijk volgend jaar een besluit over worden genomen. “Daarna zijn de middelen niet meer beschikbaar”, staat in de brief te lezen.

Herstel

De provincie is voorstander van herstel vanwege de tijdsduur. Een nieuwe brug bouwen duurt drie jaar langer en de provincie vreest daardoor reizigers te verliezen. Daar komt nog bij dat de kosten voor de provincie voor het vervangende vervoer ook weer hoger worden. Omdat er geen treinen kunnen rijden over de brug, is er geen rechtstreekse spoorverbinding mogelijk tussen de plaatsen Groningen en Leer.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Zorgen over herstel spoorbrug Friesenbrücke”

kees boer|01.04.17|20:57

Het allerbeste zou zijn een spooraquaduct zodat het een keer meteen goedgemaakt wordt;tussen Kampen Zuid en Dronten is het toch ook ?