Roger van Boxtel blijft aan als directeur van NS

De huidige topman van NS, Roger van Boxtel, blijft de komende tijd nog aan als president-directeur van NS. NS is op zoek naar een nieuwe president-directeur die zich gaat richten op een meerjarig beleid van NS en tot die gevonden is, blijft Van Boxtel zijn huidige functie vervullen. Eigenlijk zou hij maar één jaar in zijn huidige functie bij NS blijven.

In overleg met de Raad van Commissarissen is echter besloten om Van Boxtel te laten blijven totdat er een volledig nieuw bestuur is. De topman bij NS zegt zelf te verwachten tot het einde van dit jaar aan te blijven als president-directeur, NS verwacht waarschijnlijk begin 2017 een nieuwe topman te hebben gevonden.

Rustiger vaarwater

Roger van Boxtel volgde Timo Huges op die zijn functie moest neerleggen na de onregelmatigheden bij de aanbesteding van de OV-concessie. Hij kreeg de opdracht mee om NS in rustiger vaarwater te brengen en de organisatie weer op orde te krijgen. In die hoedanigheid besloot hij in ieder geval in te gaan zetten op een nieuwe strategie, waarbij de spoorvervoerder zich weer volledig richt op de kerntaak.

Van Boxtel: “Het bedrijf verdient een zo goed mogelijke overgang nu het een volgende fase in gaat. Om die reden blijf ik zo lang aan als nodig is en draag ik straks het stokje met vertrouwen over. NS is een bedrijf met betrokken medewerkers, een heldere koers en een intrinsieke gedrevenheid om de gestelde ambities te realiseren.”

Raad van Bestuur

Ook heeft NS ondertussen besloten om een nieuw besturingsmodel te gebruiken, waarbij er een Raad van Bestuur bestaat met vijf directeuren in plaats van de huidige Executive Committee met acht directeuren. Daarvoor zal Marjan Rintel, de huidige directievoorzitter van NS Reizigers toetreden tot de Raad van Bestuur als directeur Operatie. Ook zij ziet af van een variabele beloning. Gerard van de Aast, die al lid is van de Raad van Commissarissen (RvC), is benoemd tot voorzitter van de RvC.

De nieuwe Raad van Bestuur van NS bestaat uit de president-directeur Roger van Boxtel, de directeur Financiën, momenteel nog Bert Schouws, maar vanaf 15 september Bert Groenewegen en de directeur Risicobeheersing, namelijk Susi Zijderveld. Er zijn twee nieuwe functies: de directeur Operatie, die nu vervuld gaat worden door Marjan Rintel en de directeur Commercie & Ontwikkeling. Die laatste functie wordt tijdelijk ingevuld door Maurice Unck.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.