Recordaantal woningen bovenop nieuw Londens treinstation

Apartementen, Crossrail, spoorproject, Londen

De eerste woningen boven een nieuw station van het Crossrail 2-project in Londen  zijn opgeleverd. Crossrail 2 is de nieuwe spoorlijn die het zuidwesten van Londen met het noordwesten verbindt. Onderdeel van het project is de aanleg van diverse nieuwe boven- en ondergrondse stations. Uiteindelijk komen er meer dan duizend woningen boven het nieuwe Crossrail station in Woolwich, een record voor Europa. Dit past in de globale ontwikkeling dat stations meer zijn dan een vertrek- of aankomstplek.

Het woningproject van Crossrail bestaat uit twee delen: het ene deel wordt uitgevoerd door Berkley Homes en het andere door de projectorganisatie van Crossrail zelf. Berkeley Homes gaat aan de oostzijde van het station 631 appartementen bouwen, verdeeld over vijf gebouwen. 90 procent van de apartementen zijn al verkocht, 121 woningen zijn inmiddels opgeleverd.

Crossrail station

Crossrail heeft daarnaast een vergunning gekregen voor een groot woonproject met de naam Armourer’s Court, aan de westelijke zijde van het station. Bijna vierhonderd woningen komen in vijf gebouwen met verschillende hoogtes.

De constructie van het Crossrail station, inclusief de perrons met een lengte van 250 meter  en liftschachten, is bijna afgerond. Begin 2016 wordt er gestart met de afbouw van het station, met onder meer de plaatsing van liften en elektrische systemen. Het station heeft een diepte van 18 meter, een breedte van 26 meter en een lengte van 256 meter.

Spoorinfrastructuur

Vanaf 2018 gaan er tot 12 treinen per uur rijden tussen Woolwich en het zuidoosten van Londen. Woolwich heeft straks een snelle verbinding met bestemmingen zoals Canary Wharf (8 minuten), Liverpool Street (14 minuten) en Bond Street (20 minuten). Zodra de nieuwe spoorlijn in gebruik is genomen, stijgt de capaciteit van het railnetwerk in Londen met tien procent.

“Crossrail is zonder twijfel de belangrijkste nieuwe transport-infrastructuur van Londen en het zuidoosten. Het nieuwe station maakt Woolwich een van de best bereikbare plekken van de hoofdstad. De lokale economie krijgen een boost en bewoners hebben direct toegang tot Canary Wharf, de stad en de West End”, zegt directeur Karl Whiteman van Berkeley Homes.

Reductie reistijd

Ian Lindsay van Crossrail: “Zuidoost-Londen profiteert straks van een van de meest significante reducties in reistijd. Dit zal in de toekomst verder investeringen in de omgeving stimuleren en het aantrekkelijk maken voor huiseigenaren en bedrijven.”

Crossrail doet straks veertig stations aan en gaat Reading en Heathrow in het westen verbinden met Shenfield en Abbey Wood in het oosten. Transport for London start in december 2018 met de dienstregeling. Naar verwachting zullen jaarlijks 200 miljoen reizigers gebruikmaken van het Crossrail-spoortraject.

Stationsgebied

Een stationsgebied speelt een steeds belangrijkere rol in steden in ontwikkeling. Naast het start- of eindpunt van een reis is het een plek om te wonen, zaken te doen of voor sociale activiteiten. Leer meer over het station van de toekomst tijdens NEXTSTATION van 21 tot en met 23 oktober in Marrakesh, Marokko.

Crossrail, spoorproject, Londen
Het ondergrondse treinstation.

Apartement, Crossrail, spoorproject, Londen
De appartementen hebben uitzicht over de Theems.

Crossrail, spoorproject, Londen
Een luchtfoto van het woningproject.

Crossrail, spoorproject, Londen
De werkzaamheden in de spoortunnel zijn nog in volle gang.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Recordaantal woningen bovenop nieuw Londens treinstation”

Bernd Keuning|21.08.15|21:20

Dit gaat over Crossrail 1, niet Crossrail 2. Crossrail 2 is nog in de ontwerpfase en gaat nog wel heel wat langer duren dan 2018.