Mogelijk toch bonus voor NS-directeur

Timo Huges, directeur NS

Mogelijk krijgt voormalig NS-topman Timo Huges een bonus van maximaal 86.000 euro. Huges moest eerder deze maand het veld ruimen vanwege zijn betrokkenheid bij bedrijfsspionage inzake de OV-concessie in Limburg. Minister Dijsselbloem van Financiën, de enige aandeelhouder van NS, zei eerder tegen de Tweede Kamer dat de gewezen directeur wat hem betreft geen vertrekpremie of andere extra’s zou krijgen.

Mogelijk heeft Huges toch recht op een bonus, vanwege verbeterde resultaten van NS vorig jaar. Dat schrijft dagblad de Telegraaf. De punctualiteit was hoger en reizigers beoordeelden de vervoerder positiever dan voorgaande jaren. Dat stelt de raad van commissarissen van NS in staat een bonus uit te keren aan de topman ter hoogte van maximaal 20 procent van zijn jaarsalaris. Dit zou neerkomen op 86.000 euro.

Verontwaardigd

Oppositiepartij D66 reageerde verontwaardigd op het nieuws. “De NS heeft de wet overtreden, misbruik gemaakt van de monopoliepositie en mogelijk fraude gepleegd. Huges draagt daar als topman mede verantwoordelijkheid voor”, vindt Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven. D66 roept minister Dijsselbloem naar de Kamer om opheldering.

Huges had gevoelige informatie over concurrenten in de Limburgse aanbestedingsprocedure doorgespeeld naar NS-dochter Abellio/Qbuzz, dat eveneens in de race was voor de OV-concessie. Abellio won de aanbesteding, maar nadat eerdere fraude aan het licht kwam door twee bestuurders van Abellio trok de provincie Limburg de concessie weer in. Uiteindelijk mocht Arriva de concessie uitvoeren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.