apocalyptische film

Tram vol zombies moet Indonesische reizigers het openbaar vervoer in helpen

Zombies in het een station in Jakarta. Foto: EPA/MAST IRHAM

De nieuwe sneltramlijn in Jakarta van bijna zes kilometers lang werd eind 2019 geopend om files tegen te gaan, maar tot dusver vult de lijn zich niet met reizigers. Met behulp van zombies in bloedige kleren, rode zwaailichten en borden die waarschuwen voor levende doden, probeert de gemeente van de Indonesische hoofdstad jongeren de tram in te lokken.

Passagiers die rennen voor hun leven, geassisteerd door soldaten die onderweg ook in bloeddorstige zombies veranderen. In de sneltram in Jakarta kijkt niemand er raar van op. Met behulp van acteurs en zakken nepbloed transformeert de gemeente de nieuwe sneltramlijn in een apocalyptische film. Dat allemaal om meer passagiers in de tram de krijgen van de hoofdstad met bijna dertig miljoen inwoners.

Lightrailverbinding

De sneltramlijn in Jakarta is momenteel bijna zes kilometer lang en is in 2019 open gegaan. De eerste zes haltes van de lightrailverbinding zijn momenteel in gebruik, maar plannen voor meer liggen concreet op tafel. De overheid wil de komende jaren miljarden euro’s besteden aan een ambities netwerk van lightrailverbindingen.

President Joko Widodo ziet een verbetering van de infrastructuur als het doel en oplossing voor het vastgelopen verkeer in de stad. De hoofdstad kampt dagelijks met urenlange files en een zeer slechte luchtkwaliteit. Soms is het zelfs zo erg dat de doorstroming volledig stil valt. Op dat moment gaan buurtbewoners zich bemoeien met de file om het verkeer in hun straat weer vlot te krijgen. Al deze verkeerschaos levert economisch veel schade op.  Maatregelen om bijvoorbeeld dagen in stellen waarop auto’s alleen met even kentekens mogen rijden hebben tot nu toe geen effect.

Ook het investeren in openbaar vervoer werpt nog niet de vruchten af. De nieuwe sneltramlijn trekt gemiddeld 1.500 passagiers per dag terwijl 7.000 reizigers verwacht werden, meldt De Volkskrant. Dat is volgens Nirwono Joga van de Trisakti Universiteit in Jakarta ook niet gek. Tegen de Indonesische krant Kompas zei Joga vorige maand dat er vooraf geen onderzoek gedaan is naar de passagiersstromen en de behoeftes van de bewoners. De gekozen route speelt volgens hem geen rol in het dagelijkse woon- en werkverkeer.

Koreaanse zombiefilm

Ondanks de kritiek van Joga probeert de overheid toch nog reizigers te verleiden de sneltram te pakken. De gemeente heeft een evenementenbureau ingehuurd die een voorstelling maakt gebaseerd op de populaire Koreaanse film Train to Busan. Met 35 cent krijg je al toegang tot de tram die nu omgetoverd is tot een zombiefilm.

“We willen laten zien dat openbaar vervoer ook cool kan zijn”, zegt de baas van het evenementenbureau tegen persbureau AFP.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.