RET gaat reizen op rekening verder uitrollen

ret_tram

RET gaat reizen op rekening voor al haar klanten mogelijk maken. Dat heeft de stadsvervoerder maandag bekendgemaakt. De pilot die zij samen met Trans Link Systems heeft uitgevoerd is succesvol gebleken. Dit jaar nog kunnen duizend reizigers zich aanmelden voor het nieuwe betaalsysteem. Vanaf januari 2015 is het voor alle RET reizigers toegankelijk.

Met reizen op rekening hebben reizigers geen saldo meer op hun OV-chipkaart nodig maar krijgen aan het einde van de maand een factuur opgestuurd. Het reisbedrag wordt dan automatisch van de bankrekening afgeschreven. Reizigers die niet hebben uitgecheckt kunnen dit zelf herstellen voordat het geld afgeschreven wordt. Vervoersbedrijven GVB en Syntus willen dit najaar ook starten met een pilot waarbij reizigers achteraf betalen voor hun reizen.

Pilot

De RET hield afgelopen zes maanden samen met OV-chipkaart producent Trans Link Systems een pilot onder tweehonderd reizigers om deze nieuwe betaalwijze te testen. De pilot was zo succesvol dat de RET reizen op rekening voor al haar klanten mogelijk maakt. Dit jaar nog kunnen duizend reizigers zich aanmelden voor het nieuwe betaalsysteem. Vanaf januari 2015 is het voor alle RET reizigers toegankelijk.

Directeur Pedro Peters van de RET: “Tijdens de pilot bleek dat reizigers vooral enthousiast zijn over het gebruiksgemak van het achteraf betalen. Geen zorgen over onvoldoende saldo, gebrek aan kleingeld en gesloten poortjes. Daarnaast krijgt de reiziger meer overzicht in de maandelijkse OV-kosten met een factuur. De mogelijkheid om maximaal zes OV-chipkaarten aan een bankrekening te koppelen maakt het reizen nog makkelijker. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld de kaart van hun kinderen koppelen aan hun maandfactuur.”

Nieuwe betaalwijze

De nieuwe betaalwijze biedt nog een belangrijk voordeel. Peters: “Het wordt zo heel eenvoudig om een vergeten uitcheck te herstellen. Klanten kunnen zelf online alsnog uitchecken. Als reizigers dit vergeten ontvangen zij een waarschuwing op de factuur. Zo kan een gemiste uitcheck alsnog achteraf online gecorrigeerd worden.”

Vervoersbedrijven GVB en Syntus starten ook met een pilot met achteraf betalen. Dat betekent dat RET-reizigers met hun OV-chipkaart bij GVB en Syntus kunnen reizen. Einde van de maand krijgen zij een factuur voor hun gemaakte reizen. Deze betaalwijze luidt een nieuwe fase in van het OV betalen.

Reizigers

Komende drie maanden kunnen duizend RET-reizigers zich aanmelden via ret.nl/abc. Vanaf januari kunnen alle RET reizigers gebruik maken van het nieuwe betaalsysteem. Vanaf dit najaar zien RET reizigers die ook lid zijn van OVMiles op hun factuur terug hoeveel Miles zij gespaard hebben.

Ook Trans Link Systems is erg tevreden over de succesvolle pilot. Directeur Arco Groothedde van Trans Link Systems: “Achteraf Betalen voor Consumenten (ABC) is de eerste toepassing op weg naar nieuwe betaalvormen in het OV. Translink en de RET hebben hiervoor een nieuw system in de backoffice ontwikkeld. Dit systeem maakt het ook mogelijk om in de toekomst betalingen met bankpassen, mobiele telefoons en barcodes te verwerken. Dit ontwikkelen we de komende jaren samen met de vervoerders om reizigers nog meer gemak in het OV te bieden.”

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.