Jaarcijfers

Provincie Utrecht ziet zowel uitgevallen ritten als aantal reizigers stijgen

Keolis Syntus U-Link op Centraal station Utrecht Jaarbeurs zijde
Keolis Syntus U-Link VDL Citea LLE-120 1881 op Utrecht Centraal Jaarbeurszijde Foto: Wikipedia/Robbie Klinkenberg.

Het aantal uitgevallen ov-ritten in de provincie Utrecht, is in 2022 fors gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. En dat terwijl het aantal reizigers dat gebruik maakte van het openbaar vervoer ook steeg. Dat blijkt uit de Jaar- en Trendrapportage 2022, die de provincie woensdag publiceerde.  

Het percentage rituitval bij de bussen van U-OV is van 0,53 procent in 2021 gestegen naar 3,1 procent in 2022. De tram van dezelfde vervoersmaatschappij kent ook in 2022 een fors percentage uitgevallen ritten. Dit is ten opzichte van het jaar ervoor iets gedaald: van 5,1 procent naar 4,9 procent. Bij Syntus is de rituitval in 2022 enorm toegenomen: van 0,2 procent naar 4,11 procent, zo is te lezen in de jaarlijkse trendrapportage.

Ziekteverzuim

De provincie Utrecht stelt dat stakingen, een hoog ziekteverzuim en de grote hoeveelheid storingen de oorzaak zijn voor het stijgende aantal ritten dat uitviel. “Begin 2022 zijn door corona veel meer ritten uitgevallen. Gedurende het jaar hadden we ook te maken met een veelvoud aan stakingen. Bij de tram ligt de oorzaak van de uitgevallen ritten deels bij de hardnekkige problemen met onder andere de wissels”, schrijft de provincie in het rapport. In totaal hebben U-OV en Syntus het afgelopen jaar 284 miljoen reizigerskilometers gefaciliteerd. Dit is een flinke stijging ten opzichte van 2021, toen beide vervoerders nog 207 miljoen kilometer aflegden.

Ondanks het fikse percentage uitgevallen ritten zijn er vorig jaar wel aanzienlijk meer reizigers met de bus en tram gegaan, ten opzichte van jaar ervoor. Zo checkten bij de trams en bussen van U-OV ruim 10 miljoen mensen meer in. Waar het in 2021 nog op 24,7 miljoen reizigers bleef steken, zijn dat er in 2022 maar liefst 34,8 miljoen. Bij Syntus steeg het aantal reizigers van 8,3 naar 11,1 miljoen. “Hoewel het herstel van het aantal reizigers zichtbaar is blijft het nog wel achter ten opzichte van 2019, het pre-coronajaar. In dat jaar checkten bij beide vervoerders samen ruim 62,6 miljoen mensen in, terwijl dat in 2022 nog 46 miljoen mensen waren. Ten opzichte van 2021 is dat 13 miljoen reizigers meer”, zo is te lezen in het rapport.

Op tijd

Of alle reizigers ook op tijd konden vertrekken en ook tijdig op plaats van bestemming waren? Bij de bussen van U-OV is de stiptheid nauwelijks veranderd ten opzichte van het jaar ervoor. Bij de trams van U-OV is een lichte stijging te zien. Er reden meer trams op tijd ten opzichte van 2021. Bij Syntus Utrecht, de vervoersmaatschappij die vooral in de regio rijdt, is de stiptheid iets gedaald. Dat komt met name door meer files op de weg, zo luidt de conclusie in het rapport.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer