Heel veel schade

Drie dagen geen treinen naar Zeeland door botsing bus en trein

Trein botst op bus op spoorwegovergang in Bergen Op Zoom. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media.

Tussen het Noord-Brabantse Roosendaal en het Zeeuwse Kruiningen-Yerseke rijden zeker drie dagen geen treinen door de aanrijding maandagochtend op een spoorwegovergang in Bergen op Zoom. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. Bij de aanrijding werd een bus die op een spoorwegovergang stond doormidden gereden door een trein.

Volgens een woordvoerder is er “heel veel schade aan het spoor”. Daarom duurt het een aantal dagen voor er weer treinen kunnen rijden. “De overweginstallatie is kapot. Dat zijn de slagbomen en de bellen die ervoor zorgen dat mensen het spoor niet oversteken als er een trein aankomt. Ook is er schade aan de spoorbaan zelf”, vertelt de ProRail-woordvoerder. “De schade is ook nog niet volledig opgemaakt, want er wordt nog onderzoek gedaan naar het ongeval.” Het is nog niet duidelijk hoe de bus stil kwam te staan op de spoorwegovergang.

Engeltje op de schouder

De plek van het ongeval bevindt zich op het traject naar Zeeland. “Dit zal veel hinder opleveren voor mensen die naar Zeeland willen”, schat ProRail in. “We doen er alles aan om de schade te herstellen maar we moeten ook de onderzoeksinstanties de tijd geven en het herstel moet ook gecontroleerd worden. Dat heeft tijd nodig.”

John Voppen, directeur van ProRail, zegt in een reactie op de website van ProRail dat “meerdere mensen een engeltje op hun schouder gehad hebben” maandag. De spoorbeheerder wil ook “tot op de bodem uitgezocht” hebben “hoe dit heeft kunnen gebeuren”. Voppen zegt dat ProRail “volledig” meewerkt aan onderzoek naar het ongeval.

De Nederlandse Spoorwegen zetten snelbussen in tussen Roosendaal, Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke. Ook rijden er stopbussen tussen Roosendaal, Bergen op Zoom, Rilland-Bath, Krabbendijke en Kruiningen-Yerseke.

Technische problemen

De bus kwam op de overweg stil te staan door technische problemen. Dat heeft de 67-jarige buschauffeur aan de politie verklaard, meldt de politie.

“De chauffeur heeft ter plaatse verklaard dat hij met groen licht van de verkeerslichten die bij de spoorwegovergang zijn is opgereden, en dat de bus toen op de overgang stil viel. Toen kwamen de spoorbomen naar beneden en is hij uit de bus gesprongen”, aldus een woordvoerder van de politie.

De politie heeft de chauffeur aangemerkt als verdachte, maar zegt de man pas te verhoren als de resultaten van het onderzoek naar de toedracht van de aanrijding bekend zijn. Er moet sporenonderzoek ter plaatse gedaan worden en technisch onderzoek naar de bus.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.