Reizigers reageren negatief op OV-pilot in Texel

Buslijnen Texel

De pilot waarbij op Texel een groot deel van het busvervoer wordt vervangen door een belbus en de OV-chipkaart bovendien wordt afschaft, zal waarschijnlijk uitlopen op een mislukking. Dit stelde Ludolf Maat van Rover Noord-Holland-Noord, vanuit Rover-vertegenwoordiger in adviesorgaan Rocov Noord-Holland, zaterdag in een uitzending van Kassa. Het Rocov schreef een vernietigend advies over de plannen.

Vanaf 14 december 2014 wordt de helft van het busvervoer op Texel vervangen door de Texelhopper, een belbus die een uur vooraf gereserveerd moet worden. Hierbij wordt de OV-chipkaart op het hele eiland afgeschaft en vervangen door een duurder ritkaartje van drie euro per rit, ongeacht de afstand. Ouderenkortingen, abonnementen en de OV-kaart voor studenten zijn dan ook niet meer geldig.

Reizigers en reizigersorganisaties reageren woedend op de plannen en voelen zich buitenspel gezet. De plannen worden al twee jaar voorbereid, maar slechts enkele weken terug kwam er een officiële adviesaanvraag binnen bij het Rocov Noord-Holland.

Vervoervraag

“Wij vrezen dat het effect van de invoering van een belbus hetzelfde zal zijn als overal elders: een vermindering van de vervoervraag”, schrijft het Rocov in het advies. Het reizigersoverleg vindt de belbus een klantonvriendelijke manier van vervoer die pas als allerlaatste vangnet dient, terwijl op Texel vooral in het hoogseizoen veel animo voor de bus is.

Ook voor het niet langer accepteren van landelijke abonnementen zoals de OV-kaart voor studenten heeft het Rocov geen goed woord over: “Wij vragen ons af of dat strookt met wat voor deze kaartsoorten beloofd wordt: vervoer in het hele openbaar vervoer in Nederland.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.