FNV: vrijwilligers verdringen betaalde banen in OV

Wensbus, provincie Limburg

FNV Bondgenoten zegt steeds vaker te merken dat betaalde banen in het stads- en streekvervoer worden verdrongen door de inzet van onbetaalde vrijwilligers of uitkeringsgerechtigden. De vakbond wil deze ontwikkeling een halt toeroepen en heeft daarom een digitaal meldpunt ingesteld. Leden en niet-leden kunnen voorbeelden van werkverdringing hier melden.

Als voorbeeld noemt FNV de pilot in Limburg met zogenoemde Wensbussen die worden ingezet in afgelegen gebieden. Deze bussen worden gereden door vrijwilligers. De Wensbussen gaan deel uitmaken van de nieuwe concessie in Limburg vanaf 2016. Ook wijst de bond wijst op de buurtbus in Assendelft Zuid die wordt bestuurd door vrijwilligers en mensen met een uitkering. Deze buurtbus vervangt een bestaande lijn die door de gemeente is geschrapt.

Alternatieven

Volgens de bond zijn er betere alternatieven voor handen waarbij wél betaalde banen worden gehandhaafd. FNV stelt voor om de re-integrerende zieke werknemers in te zetten op buslijnen of taxidiensten waar relatief weinig passagiersaanbod is.

FNV Bondgenoten vindt het de taak van de overheid om openbare voorzieningen, zoals het stads- en streekvervoer, in stand te houden. Het stoort de vakbond dat er vooral gesneden wordt in het OV in de buitengebieden waar het aanbod van zowel vervoersmogelijkheden als van betaalde banen toch al gering is. “Dat reguliere banen van vakbekwame bus- en taxichauffeurs vervolgens worden overgenomen door doorgaans minder ervaren vrijwilligers en uitkeringsgerechtigden, draagt niet bij aan de continuïteit, kwaliteit en veiligheid van het openbaar vervoer”, aldus de bond.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

2 reacties op “FNV: vrijwilligers verdringen betaalde banen in OV”

Ik heb twee bezwaren tegen de actie van het FNV:
1) Door de aanstaande verwachte opkomst van de autonoom rijdende auto zal het een kwestie van tijd worden voordat het beroep van buschauffeur in het geheel niet meer zal bestaan. Je tegen verdwijnen van chauffeurs verzetten is hiermee uitstel van executie.
2) Rijksbezuinigingen op de BRU maken het noodzakelijk dat lijnen, of diensten worden geschrapt. De keus is dan vaak op dit moment die tussen helemaal geen bus, of een vrijwilligerssysteem.

Gerard Bouwman|29.07.14|09:47

Ik ben van begin af aan a tegen vrijwillegers op buurtbussen geweest.
Daar had de bond 15 jaar geleden al mee moeten komen. Nu is het te laat, er zitten al zo veel vrijwilligers op het OV dat het moeilijk zal worden om die er nu nog uit te zetten.