Doorstart

Overname Van Hool door VDL aanstaande na groen licht kartelwaakhonden

Van Hool kreeg een harde klap te verduren toen De Lijn bij  een grote order voor een Chinese concurrent koos. Foto: Andreas Vancoillie, Shutterstock

De overname van Van Hool door VDL kan doorgaan nu mededingingsautoriteiten in verschillende landen toestemming hebben gegeven. Partijen mikken erop dat de deal nog deze week rond komt. Dat zegt de curator van het failliete Van Hool tegen de Belgische zakenkrant De Tijd. Deze week staat volgens de krant in het teken van de laatste formaliteiten.

Het Eindhovense VDL neemt de bus- en touringcardivisies over van Van Hool. Daarbij zouden 300 tot 600 van de 2.400 banen van de fabriek van het concern in Koningshooikt behouden blijven. Vorige maand werd de koop van de divisie industriële voertuigen door de Duitse trailerbouwer Schmitz Cargobull al definitief.

Met het tekenen van het definitieve overnamecontract zou een einde komen aan periode van onzekerheid die al duurt sinds begin maart, toen duidelijk werd dat Van Hool kopje onder zou gaan.

Chinese concurrent

Het bedrijf kwam toen in de problemen door de impact van het coronavirus, hoge energiekosten, een sterke inflatie en de wereldwijde toeleveringsproblemen van onderdelen. De busfabrikant kreeg verder een harde klap te verduren toen de Vlaamse busmaatschappij De Lijn bij een grote order voor een Chinese concurrent koos.

VDL en het Duitse Schmitz Cargobull leken in eerste instantie de enige gegadigden om Van Hool door te starten. Later deden ook de Belgische zakenman Guido Dumarey samen met de Amerikaanse dealer van Van Hool-bussen, ABC, nog een bod. De curator ging echter toch in zee met de Nederlands-Duitse tandem met VDL.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group