RAND VAN 'BIEDOORLOG'

VDL: ‘Nu of nooit’ voor overname failliet Van Hool

VDL
VDL wil geen biedingsstrijd om Belgisch Van Hool. PixelBiss / Shutterstock

VDL wil niet in een biedingsstrijd geraken om de bussendivisie van het failliete Van Hool uit België. “Als er vanavond geen besluit wordt genomen of geen besluit in ons voordeel, dan eindigt het voor ons”, heeft een bestuurder van de Nederlandse busfabrikant woensdag laten weten.

Maandag werd bekend dat VDL samen met trailerfabrikant Schmitz Cargobull het bankroete Van Hool wil overnemen. Maar dinsdag kwam naar buiten dat de Belgische zakenman Guido Dumarey samen met de Amerikaanse dealer van Van Hool-bussen, ABC, een concurrerend tegenbod heeft gedaan.

Nu beslissen

Met het concurrerende tegenbod begon ook de onduidelijkheid over ‘de deal’ van VDL met Van Hool. Zakenman Dumarey beloofde – als verankering van zijn bod – meer banen te behouden voor het Belgische personeel van de busfabrikant.

Wat ook meespeelt is dat Schmitz Cargobull ondertussen concurrentie kreeg op het bod op de trailerdivisie van Van Hool. De curatoren moeten nu actie ondernemen en beslissen wat er gaat gebeuren. Een Belgische vakbond vroeg hen al om de biedingen goed te vergelijken, zodat er zoveel mogelijk werkgelegenheid in België behouden blijft.

VDL geeft aan nu duidelijkheid te willen. “Ons bod is zeer zorgvuldig en solide tot stand gekomen”, zegt VDL-bestuurder Rolf-Jan Zweep woensdag tijdens een rondleiding van een nieuwe bussenfabriek van VDL in het Belgische Roeselare. “Als men het op een biedoorlog wil laten uitdraaien, moet men andere partijen zoeken”.

Willem van der Leegte
Willem van der Leegte, CEO van VDL, tijdens een persconferentie voor de officiële opening van de nieuwe productielocatie van de Nederlandse VDL Bus & Touringcar in Roeselare, België.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: ANP / Mobiliteit.nl

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl