Motie aangenomen

Staatssecretaris Heijnen en NS moeten om tafel over Enschede-Schiphol

Beeld: trein bij Schiphol
Er is al langer kritiek op het schrappen van de directe trein. Foto: Shutterstock, Rostislav Glinsky

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die staatssecretaris Vivianne Heijnen (IenW) voorschrijft om met NS in gesprek te gaan over het in stand houden van de treinverbinding tussen Enschede, Deventer en Schiphol. Eerder hadden de Kamerleden Eline Vedder (CDA) en Chris Stoffer (SGP) de staatssecretaris hier al toe opgeroepen.

Heijnen zal nu in gesprek moeten met NS om de directe verbinding van Enschede via Deventer naar Schiphol te herstellen. Volgens een meerderheid van de Kamer is dat van belang voor reizigers in Oost-Nederland. Ook buiten de Randstad moet de trein goed blijven aansluiten op de rest van Nederland, zo vinden zij.

NS is van plan om in de nieuwe dienstregeling voor volgend jaar de directe verbinding tussen het Oosten en luchthaven Schiphol te schrappen. Volgens NS gaat het om een tijdelijke maatregel en wordt de verbinding weer in het spoorboekje opgenomen wanneer de problemen met de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Rotterdam en Amsterdam zijn opgelost.

Aanzwellende kritiek

Onlangs maakten de provincies Overijssel en Gelderland formeel bezwaar tegen het schrappen van de rechtstreekse trein. Met het aannemen van de Kamermotie schaart politiek Den Haag zich nu ook achter de aanzwellende kritiek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl