Overijssel

NS: trein Enschede-Schiphol komt terug als problemen HSL zijn opgelost

Station Schiphol
Treinstation Schiphol. Foto ter illustratie. Shutterstock, PixelBiss

Spoorwegmaatschappij NS heeft de provincie Overijssel beloofd dat de rechtstreekse verbinding tussen Enschede en Schiphol terugkomt. “Zodra het kan, zullen we deze herstellen”, zegt Maarten Haverkamp, regiodirecteur Noord-Oost Nederland bij de NS. “We vinden het enorm vervelend dat reizigers tussen Oost-Nederland en Schiphol voorlopig hun rechtstreekse trein kwijtraken. En dit was ook nooit onze bedoeling.”

Toch werd deze lijn onlangs geschrapt in de concept-dienstregeling voor 2025. Aanleiding hiervoor zijn met name de problemen op de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Rotterdam en Amsterdam, die impact hebben op de hele dienstregeling van de NS. Spoorbeheerder ProRail besloot recent om op meerdere plekken op deze route snelheidsbeperkingen in te voeren, die waarschijnlijk zeker tot eind volgend jaar gelden.

De NS moest daarom aanpassingen doen. Tot ongenoegen van vrijwel alle politieke partijen in Provinciale Staten van Overijssel verdwijnt volgend jaar de rechtstreekse verbinding tussen Enschede en Schiphol. In plaats daarvan moeten reizigers op dit traject overstappen op station Amersfoort Centraal. Volgens de NS blijft de reistijd vrijwel gelijk.

HSL

De Overijsselse Staten namen woensdag een motie aan waarin ze pleiten voor een snelle terugkeer van de verbinding tussen het oosten van Nederland en het vliegveld nabij Amsterdam. Regiodirecteur Haverkamp, die in Zwolle op de publieke tribune zat, stuurde het provinciebestuur en de Twentse gemeenten een dag later een brief met de boodschap dat de lijn hersteld kan worden zodra de HSL-problemen zijn opgelost. “Een rechtstreekse verbinding tussen de Twentse steden, Deventer, Apeldoorn en Schiphol blijft op tafel.”

Auteur: Redactie OVPro / ANP