Werknemers maken amper gebruik van reisaftrek ov-kosten
Werknemers maken maar weinig gebruik van de regeling om ov-kosten af te trekken bij de belasting. ‘Slechts’ enkele tienduizenden Nederlanders weten de weg naar de aftrekpost te vinden. Niet iedereen blijkt van het belastingvoordeeltje af te weten of vinden het de administratieve moeite niet lonen, blijkt uit een evaluatie.
In het evaluatierapport van de overheid concluderen ambtenaren dat de belastingaftrek van gemaakte reiskosten in de praktijk niet effectief functioneert. “Het is niet erg aannemelijk dat de aftrek een belangrijke rol speelt in de keuze om vaker het openbaar vervoer te gebruiken”, formuleren ambtenaren in de evaluatie. “De reisaftrek ov is waarschijnlijk niet doeltreffend.”
Voorwaarden
De aftrek geldt voor werknemers die minimaal één keer per week tenminste tien kilometer met het ov reizen naar werk. Om in aanmerking te komen voor de regeling mogen ze dan ook geen reiskostenvergoeding van de werkgever ontvangen. Niet de volledige reis wordt vergoed door de Belastingdienst. Het maximaal af te trekken bedrag is afhankelijk van het aantal dagen per week en de reisafstand.
Bijvoorbeeld: een werknemer die één dag per week de 85 kilometer reist met de trein tussen Utrecht en Zwolle, betaalt 36 euro per dag. Jaarlijks betaalt die werknemer 1.620 euro aan NS. Van dat bedrag kan vervolgens 589 euro worden afgetrokken.
Niet populair
De regeling blijkt echter niet populair bij verreweg de meeste werknemers. Over 2022 hebben 31.000 werknemers gebruik gemaakt van de aftrekpost. Voor de coronapandemie waren dat er rond de 45.000. Volgens de cijfers uit de evaluatie komen er 600.000 mensen in aanmerking om gebruik te maken van de aftrekpost, waarvan 10 procent met het ov reist.
De groep die wel de route naar de aftrekpost weet te vinden, bestaat uit overwegend jongere werknemers met een minimumloon. Oudere werknemers in hogere loonschalen weten de aftrek niet of nauwelijks te vinden. Uit het evaluatierapport blijkt dat het ‘niet erg aannemelijk is dat de aftrek een belangrijke rol speelt in de keuze om het ov vaker te gebruiken.’
Lees ook:
Tweede Kamer wil versoepeling fiscale regeling OV-abonnementskosten
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?