VOOR UTRECHT'S U-OV

Qbuzz haalt buschauffeurs uit Polen om tekorten op te lossen

Utrecht
Qbuzz en U-OV beginnen. pilot met Europese buschauffeurs in Utrecht. Daan Kloeg / Shutterstock

Qbuzz start een pilot om buschauffeurs uit andere delen van Europa aan te trekken voor de Utrechtse concessie U-OV. De eerste chauffeurs zijn afkomstig uit Polen. De vervoerder hoopt zo het personeelstekort op te lossen. Ook moet de inzet van internationale chauffeurs de dienstregeling voor reizigers verbeteren en de werkdruk voor werknemers verlichten.

Normaal moeten buschauffeurs Nederlands spreken om hun werk te mogen doen, maar Qbuzz heeft hiervoor vrijstelling gekregen. De aangetrokken Poolse chauffeurs spreken wel allemaal de Engelse taal.

Inwerktraject

De chauffeurs zijn maandag 6 mei begonnen met een inwerktraject. “Gedurende vier weken worden ze via een onboarding- en instructieprogramma wegwijs gemaakt voordat ze diensten gaan rijden”, aldus Qbuzz tegenover Mobiliteit.nl.

“De eerste weken op de bus krijgen ze extra ondersteuning. Na de uitgebreide onboarding rijdt in de eerste weken tijdens de diensten ook een Nederlandssprekende collega (host) mee, om de chauffeur te ondersteunen.” Qbuzz hoopt dat de chauffeurs vanaf maandag 3 juni hun eerste dienstritten met U-OV gaan rijden.

Huisvesting en CAO OV

De vervoerder zegt blij te zijn met de komst van de Poolse collega’s op de bus. “Het brengt onze reizigers een completer dienstaanbod, minder rituitval en een hogere tevredenheid over de dienstregeling.”

Qbuzz verzekert dat de werving van de Poolse buschauffeurs zorgvuldig is verlopen. “We zijn gestart met een partner die ruime ervaring heeft met de begeleiding en inzet van Europese medewerkers binnen Nederlandse organisaties.” Deze partner zorgt ook voor huisvesting in de regio voor de chauffeurs. “En uiteraard krijgen de Europese collega’s betaald conform de CAO OV”, voegt Qbuzz daar nog aan toe.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl