DB

Duitse machinisten kondigen zesde staking aan in slepend loonconflict

Deutsche Bahn grensoverschrijdende treinvervoer. Foto: Pixabay/Jürgen

Treinmachinisten van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn hebben een zesde stakingsronde aangekondigd in een langlopend loongeschil. De staking is gepland voor maandag tot en met woensdag.

De vakbond GDL zei zondag dat de staking bij de vrachtdivisie van Deutsche Bahn maandag om 18.00 uur begint, terwijl de machinisten van passagierstreinen dinsdagochtend om 02.00 uur beginnen.

Door de staking komen internationale treinen naar Duitsland dinsdag te vervallen. Volgens een woordvoerder van de NS gaat het om de intercity naar Berlijn en de ICE International-treinen, net als de Nightjet-nachttreinen naar Oostenrijk en Zwitserland. De NS zegt dat reizigers kosteloos kunnen omboeken. De woordvoerder geeft aan het vervelend te vinden voor reizigers die hierdoor worden geraakt.

Nooddienstregeling

Vorige week was er nog een staking van 35 uur op het Duitse spoor en eind januari werd het werk zelfs zes dagen neergelegd. GDL wil hoger loon en kortere werkweken. Deutsche Bahn heeft toen met nooddienstregelingen gereden. Daardoor kon ongeveer een vijfde van de langeafstandstreinen blijven rijden. Het regionale verkeer liet een wisselende impact van de staking zien, aldus Deutsche Bahn. Voor dinsdag is er weer een nooddienstregeling.

De stakingen hadden ook gevolgen voor de Arriva-treinen tussen Maastricht en Aken. Die treinen reden daardoor niet verder dan Heerlen. Dat zal ook dinsdag weer het geval zijn, aldus een woordvoerder van Arriva.

Transportstakingen

De Duitse transportsector heeft de laatste tijd op verschillende fronten te maken gehad met stakingen, waar miljoenen reizigers last van hebben gehad. Dit weekeinde riep ook de vakbond voor cabinepersoneel van vliegmaatschappij Lufthansa haar leden op om dinsdag en woensdag te staken. Ook hier gaat het om een loongeschil.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie OVPro / ANP