dalurenpas

Limburg steekt miljoenen in gratis ov voor minima

Beeld: Arriva-bussen in Venlo
Ook de streekbussen van Arriva doen mee aan de actie. Foto: Shutterstock, Bjoern Wylezich

De Provinciale Staten van Limburg hebben ingestemd met een plan om mensen met een minimuminkomen in de daluren gratis te laten reizen met het regionale openbaar vervoer. Van de coalitiepartijen stemde alleen de VVD tegen.

De provincie financiert de pas, waarmee mensen die tot 100 procent van het sociaal minimum verdienen in de daluren gratis kunnen reizen met treinen en bussen van Arriva, de regionale vervoerder in Limburg. Het gaat om in totaal zo’n 60.000 mensen schat de provincie in. Gemeenten kunnen eventueel zelf geld bijleggen om mensen die net iets meer inkomen hebben ook te voorzien van de pas. De regeling kost Limburg tot 4,5 miljoen euro per jaar. In ruil voor dat geld heeft Arriva volgens de provincie beloofd de dienstregeling niet verder uit te kleden.

Gemeenten is gevraagd om in kaart te brengen welke inwoners precies in aanmerking zouden komen voor de regeling, die eerder de Meedoen Pas heette, maar inmiddels tot Dal Vrij Limburg is gedoopt. Het is aan de gemeenten om te bepalen wanneer zij dit doen, laat een woordvoerder van de provincie weten. Wanneer mensen precies gebruik kunnen gaan maken van de regeling is dus niet duidelijk.

Bikker-gelden

Limburg wil het plan financieren uit de zogenoemde Bikker-gelden. Dat is geld dat het demissionaire kabinet uittrekt voor het regionale openbaar vervoer naar aanleiding van een motie van ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker.

In Limburg stemden vrijdag vrijwel alle partijen in met het voorstel voor Dal Vrij Limburg. Alleen JA21, 50PLUS (beide oppositie) en ook coalitiepartij VVD waren tegen. De VVD vroeg zich tijdens het debat over het plan af of de pas wel de juiste bestemming van het Bikker-geld is en of dat niet beter besteed kan worden aan bijvoorbeeld extra bushaltes. Daarnaast betwijfelden meerdere partijen of Limburg wel zeker is van het geld uit Den Haag.

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) heeft de provincie bevestiging van het Rijk dat het geld er komt. Het hoeft alleen nog te worden overgemaakt, stelde hij de Statenleden gerust en hij denkt dat dit binnenkort gebeurt. Bovendien voldoet Dal Vrij Limburg volgens Kuntzelaers aan de eisen van het kabinet voor de besteding van het geld.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP