PvdA verbaasd

Intercity tussen Eindhoven en Aken rijdt voorlopig niet overdag

Het station in Aken. Foto: Shutterstock, BalkansCat

Een volwaardige intercity-verbinding tussen Eindhoven en Aken is op dit moment niet mogelijk, stelt de Limburgse gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA). Het probleem is volgens hem dat er onder meer een extra spoor nodig is op station Eindhoven en dat kost “honderden miljoenen” euro’s. Voor partijgenoot en Statenlid Aleida Berghorst komt dit nieuws als een verrassing.

In de plannen over bereikbaarheid waar de Staten vrijdag over spraken, staat dat de provincie onderzoek doet naar een treinverbinding tussen Eindhoven en Aken “in de dagranden”, dat wil zeggen alleen ’s ochtends vroeg en ’s avonds na de spits. Op de langere termijn moet er dan een “structurele uitbreiding” komen. Dat kan volgens Kuntzelaers nog jaren duren. Hij sprak over het jaartal “2032 en verder”.

Dit nieuws kwam voor Berghorst “als een duveltje uit een doosje”. De Staten praten al jaren over de verbinding en de provincie heeft er ook al geld in ge├»nvesteerd, aldus Berghorst. Ze is “op z’n minst een beetje verbaasd” over het voorlopig afketsen van een structurele intercity tussen de steden.

Volgens Kuntzelaers hadden Statenleden al eerder kunnen lezen over de werkzaamheden in Eindhoven. “Maar misschien niet met die harde datum 2023 en verder.”

Aandringen

De intercity naar Aken is niet de enige treinverbinding waar al langere tijd over wordt gesproken in de Staten zonder dat tot dusver het gewenste resultaat werd bereikt. De vernieuwing van de Maaslijn, de verbinding tussen Roermond en Nijmegen, is afgelopen jaren al meerdere malen uitgesteld. Onlangs bleek nog dat het Rijk, ondanks pogingen van de provincie, niet extra gaat bijdragen aan de opgelopen kosten voor het project. Statenlid Philippe Schyns van JA21 vroeg vrijdag of het college niet nog eens kan aandringen bij het Rijk.

Volgens gedeputeerde Kuntzelaers is al vaak spreekwoordelijk met de vuist op tafel geslagen. Toch blijft de provincie hopen dat het Rijk wellicht alsnog wil bijbetalen, als er eenmaal een nieuw kabinet zit.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP