Rover heeft bezwaren

NS zet samenreizende vreemden hak met koppelcode voor kortingskaartje

Treinreizigers. Shutterstock, Daan Kloeg

NS gaat het kopen van een kaartje met samenreiskorting moeilijker maken. Voortaan heeft de meereizende reisgenoot een zogenoemde samenreiscode nodig van de abonnementhouder. Daarmee wil NS een einde maken aan ‘vervelende situaties in de trein’.

NS voert de nieuwe manier om een kaartje met samenreiskorting te kopen in op 19 februari. Het wordt dan onmogelijk om een samenreiskorting te activeren zonder koppelcode. De conducteur kan vervolgens bij controle op zijn scanner zien bij welke abonnementhouder een samenreiziger hoort.

Volgens NS is draagt die duidelijkheid bij aan de veiligheid van het personeel en medereizigers. “Helaas komt het nu regelmatig voor dat reizigers met deze korting reizen, maar onduidelijk is met wie ze meereizen. De samenreiskorting leidt daarom voor onze collega’s op de trein vaak tot discussie bij controle van het vervoersbewijs, met soms vervelende situaties als gevolg.”

Drempels opwerpen

Reizigersvereniging Rover ziet niets in de nieuwe voorwaarden, die volgens de belangenbehartiger “nog meer drempels opwerpen”. Rover wijst er in een reactie op dat bovendien nergens in de voorwaarden staat wie de meereizenden moeten zijn. “Met deze aangescherpte regels ziet Rover vooral dat er onnodig een drempel wordt opgeworpen voor gebruik van de trein door vriendengroepen.”

Met de samenreiskorting kunnen onze abonnementhouders 40 procent korting cadeau doen aan een medereiziger. De korting geldt alleen in de daluren of in het weekend. Door de nieuwe voorwaarden kan de korting straks niet meer worden geregeld bij de kaartautomaat, reizigers zijn dan aangewezen op een e-ticket of NS Flex.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group