Arbeidsconflict

Duitse spoorvakbond: staking van zes dagen is gepast

Beeld: bericht over staking GDL op station
Duitse treinstaking. Shutterstock, Martin Furtivo

De nieuwe spoorstaking van zes dagen die woensdagochtend vroeg bij het personenvervoer van Deutsche Bahn moet beginnen, is gepast en proportioneel. Dat heeft voorzitter Claus Weselsky van spoorvakbond GDL gezegd.

Het wordt de langste staking op het Duitse spoor in het slepende arbeidsconflict tussen GDL en Deutsche Bahn over hogere lonen en kortere werkweken tot dusver. Het staatsspoorbedrijf deed vrijdag nog een nieuw aanbod aan GDL om verdere stakingen te voorkomen, maar dat voorstel is door de bond voor machinisten en ander spoorpersoneel afgewezen. Bij het Duitse goederenvervoer wordt al vanaf dinsdag 18.00 uur het werk neergelegd.

Deutsche Bahn heeft gezegd de staking niet te zullen proberen te voorkomen door naar de arbeidsrechtbank te stappen. Bij een eerdere staking werden verzoeken om de staking tegen te laten houden door de rechtbank verworpen. Deutsche Bahn heeft bij de eerdere acties met een nooddienstregeling gereden met sterke beperkingen van het treinverkeer.

Schade

De Duitse transportminister Volker Wissing heeft uitgehaald naar GDL in verband met de nieuwe staking die bovendien de langste ooit wordt bij Deutsche Bahn. Hij verklaarde tegen de zender ZDF dat Weselsky met zijn harde opstelling schade aanbrengt aan het imago van de vakbond.

Bondskanselier Olaf Scholz hoopt volgens een woordvoerder op een snelle oplossing van het conflict tussen GDL en Deutsche Bahn. Scholz zal zich volgens de woordvoerder overigens niet mengen in de strijd.

De NS heeft aangekondigd vanaf woensdag tot en met volgende week maandag alle ICE International-treinen naar Duitsland te schrappen, net als de intercity naar Berlijn. De Nightjet-treinen naar Oostenrijk en Zwitserland rijden van dinsdag tot en met zondag niet, aldus de NS.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP