Werkdruk

Buschauffeurs spreken over arbeidsomstandigheden in provinciehuis Den Bosch

Provinciehuis Noord-Brabant
Foto: Provinciehuis Noord-Brabant. Alseenrodelap.nl - Elco

Buschauffeurs delen schrijnende verhalen over de ondermaatse arbeidsomstandigheden in het openbaar vervoer tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis in Den Bosch. De chauffeurs, werkzaam voor Arriva, benadrukken dat sinds het begin van de privatisering de arbeidsomstandigheden bij elke aanbesteding zijn verslechterd.

Sooi Van Weeberg, tevens betrokken bij FNV en Robin Aarts spreken over de negatieve impact op de gezondheid van chauffeurs. Oorzaken hiervoor zijn onregelmatige werktijden, langdurig zitten en hoge werkdruk. Aarts wijst op het verdwijnen van tijd voor vertragingen aan het einde van routes en het gebrek aan tijd voor persoonlijk contact met passagiers, meldt Omroep Brabant.

Intimidatie

Het personeelstekort na de coronacrisis heeft de situatie verergerd, wat resulteert in een aanzienlijk hoger ziekteverzuim onder chauffeurs, 11 procent tegenover het gemiddelde van 5 procent, volgens CBS-cijfers. Bovendien geeft 33 procent van de buschauffeurs aan te maken te krijgen met intimidatie, terwijl het gemiddelde op 7 procent ligt.

Ondanks recente cao-afspraken voor verbeteringen, blijven de chauffeurs strijden voor betere arbeidsomstandigheden. Aarts en Van Weeberg benadrukken dat beloofde extra pauzetijd al wordt ingeperkt door werkgevers.

Inspanningen

Minke Jansma, HR-directeur bij Transdev, ontkent de ervaringen niet, maar zegt dat de situatie per bedrijf kan verschillen. Ze wijst op de inspanningen die Transdev doet om personeel op te leiden en aan te trekken. De GroenLinks-fractie pleit voor arbeidsomstandighedenprioriteiten bij concessieverlening in de provincie, omdat openbaar vervoer als een basisrecht wordt beschouwd.

In december wordt de concessie voor West-Brabant vergeven aan een vervoerder. Qbuzz en Arriva zijn in de race voor deze aanbesteding.

Auteur: Merijn van Merrienboer