Verschraling

Arriva schrapt busroute door Erichem tot ongenoegen van gemeente Buren

Arriva bus
Foto: Arriva bus in Gelderland. Foto ter illustratie. Robbie Klinkenberg

Arriva-buslijn 46 rijdt vanaf 11 december niet langer door Erichem, tot ongenoegen van de inwoners. Het Burense college betreurt het gebrek aan overleg met Arriva en de gemeente over deze beslissing. Het college had voor de zomervakantie een ontmoeting met Arriva, waarbij de busmaatschappij aangaf de route te willen verbeteren door de omweg door Erichem te schrappen.

De gemeente stemde toe onder de voorwaarde dat er twee nieuwe goed uitgeruste bushaltes zouden worden toegevoegd: één bij de afslag Erichem en één bij de rotonde in Buren op de provinciale weg N834.

Volgens de gemeente heeft Arriva echter niets meer laten horen na het gesprek voor de zomervakantie. Het recent gepubliceerde nieuwe dienstrooster onthulde dat de omweg door Erichem wordt geëlimineerd, maar zonder de beloofde nieuwe haltes. Dit nieuws kwam als een onaangename verrassing voor de gemeente Buren, schrijft De Gelderlander.

Reizigersaanbod

Arriva rechtvaardigde de verandering door te stellen dat het reizigersaanbod voor de huidige haltes in Erichem beperkt is, met slechts drie dagelijkse gebruikers. Bovendien verdwijnt er in Buren een halte die door zeventien vaste reizigers werd gebruikt. De gemeente dringt aan op twee goed uitgeruste bushaltes ter vervanging van de zes verdwijnende haltes, maar Arriva lijkt terughoudend vanwege onzekerheid over de exploitatie na 2024.

Knokken

Het Burense college laat het er niet bij zitten en zal naar eigen zeggen ‘knokken’ bij de provincie en Arriva om de bus in Erichem te behouden. De gemeente is van mening dat de bus gewoon door het dorp moet blijven rijden als er geen nieuwe haltes komen. De steun van PvdA/GL, D66 en GB werd uitgesproken tijdens de gemeenteraad, waar bezorgde Erichemmers ook aanwezig waren.

Arriva verdedigt de beslissing door te stellen dat het advies van het ROCOV Gelderland is overgenomen door de provincie Gelderland, de opdrachtgever voor het openbaar vervoer. Het advies omvat het realiseren van alternatieve haltes en het implementeren van een haltetaxiRRReis in Erichem. Arriva blijft in gesprek met de gemeente Buren en de provincie Gelderland over de mogelijkheid van nieuwe haltes of andere tijdelijke voorzieningen.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer