Gedeputeerde Staten

Extra investering van 10 miljoen euro voor openbaar vervoer in Utrecht

Provinciehuis Utrecht.
Foto: provinciehuis in Utrecht. Aerovista Luchtfotografie

Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben aangekondigd dat ze vóór 2024 een extra bedrag van 10 miljoen euro willen vrijmaken voor het openbaar vervoer in de provincie. Een deel van dit budget, namelijk 1 miljoen euro, is bestemd voor de voortzetting van een pilot met gratis openbaar vervoer, met name gericht op ouderen met beperkte financiële middelen.

Deze aankondiging werd gedaan in het kader van de begrotingswijziging voor 2024, waarbij het dagelijks provinciebestuur de totale wijziging op ruim 20 miljoen euro vaststelde. Volgens een woordvoerster van de provincie staat het belang van een uitgebreid, toegankelijk en betaalbaar openbaar vervoer voor iedereen voorop. “Het voortzetten van gratis openbaar vervoer voor ouderen met een krappe beurs is hier een voorbeeld van.” In 2023 maakten meer dan 4000 mensen gebruik van het gratis ov-abonnement, beschikbaar gesteld voor 66-plussers met een inkomen van maximaal 27.000 euro.

Inventarisatie

Op dit moment is de provincie bezig met een inventarisatie om te bepalen op welke manieren het openbaar vervoer verder kan worden verbeterd en welke investeringen hiervoor nodig zijn. De resultaten van dit onderzoek worden in het voorjaar van 2024 aan Provinciale Staten gepresenteerd.

Naast de investeringen in het openbaar vervoer maakt de begrotingswijziging ook melding van een bedrag van 4 miljoen euro voor de energietransitie in 2024. Dit geld is bedoeld voor duurzame energieontwikkelingen en energiebesparingsplannen.

Provinciale Staten zullen de begrotingswijziging bespreken tijdens de vergadering op 13 december.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP

1 reactie op “Extra investering van 10 miljoen euro voor openbaar vervoer in Utrecht”

Pat Rick|17.11.23|09:16

Het is geen investering maar consumptie als je gratis openbaar vervoer aanbiedt. Men moet wel de correcte termen gebruiken, ook als je zo’n project wil verantwoorden / verkopen.

Het Utrechtse bestuur moet lering trekken van het project voor de Uithoflijn.