Busworld Europe 2023

Daimler Buses: busindustrie zet in op 50% CO2-reductie in EU tegen 2030

Daimler Buses Mercedes-Benz eCitaro brandstofcel
Foto: Mercedes-Benz eCitaro brandstofcel Daimler Buses

Daimler Buses heeft aangekondigd dat de busindustrie tegen 2030 de lokale CO2-uitstoot in Europa wil halveren. Tijdens Busworld in Brussel pleit het bedrijf voor een allesomvattend beleidskader met subsidies voor zowel voertuigen als infrastructuur.

Daimler Buses stelt dat de maximale elektrificatie van stadsbussen in 2030 resulteert in volledig CO2-neutrale stadsbussen. Till Oberwörder, ceo van Daimler Buses, benadrukt tijdens Busworld het belang van aangepaste beleidsrichtlijnen en pleit voor een volledige focus op CO2-neutrale oplossingen in de industrie. Hij wijst op de noodzaak van een uitgebreide laad- en waterstofinfrastructuur, samen met haalbare doelen van beleidsmakers.

De Duitse busfabrikant steunt het plan van de Europese Commissie om CO2-uitstoot door nieuwe bussen te verminderen en gelooft dat een reductie van vijftig procent in Europa haalbaar is tegen 2030. “De visie omvat het streven naar volledig elektrisch aangedreven stadsbussen en langdurige subsidies voor e-infrastructuur op depots”, aldus Oberwörder. Hij ziet de noodzaak van gezamenlijke inspanningen van overheden, fabrikanten, busexploitanten en de energiesector om elektrische bussen op de weg te krijgen.

E-roadmap

Daimler Buses heeft een e-roadmap opgesteld voor de elektrificatie van voertuigen in alle segmenten, met een focus op zowel batterij-elektrische als waterstoftechnologieën. Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2030 lokaal CO2-neutrale modellen aan te bieden in alle belangrijke markten. In 2039 wil het bedrijf nog alleen uitstootvrije nieuwe voertuigen in Europa verkopen.

Met de oprichting van Daimler Buses Solutions GmbH in juni 2023 is alvast het eerste zaadje geplant. “Deze tak is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van e-infrastructuur”, aldus de ceo op Busworld. Hiermee wil het bedrijf haar betrokkenheid bij de overgang naar elektrisch aangedreven bussen tonen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Merijn van Merrienboer