Politiek

Tweede Kamer wil 420 miljoen euro reserveren voor betaalbaar ov

Tweede Kamer
Foto: Tweede Kamer. Foto ter illustratie Jeroen Meuwsen Fotografie

De Tweede Kamer streeft ernaar de prijsstijgingen van trein- en buskaartjes volgend jaar te beperken en heeft het plan om hier 420 miljoen euro voor te reserveren. Dit initiatief wordt geleid door Mirjam Bikker van de ChristenUnie en krijgt steun van diverse politieke partijen, waaronder GroenLinks-PvdA, CDA, D66, Volt, SGP, SP, VVD, BBB en PVV.

Een groot deel van dit bedrag, namelijk 300 miljoen euro, wordt toegewezen aan het regionaal openbaar vervoer. Dit geld is niet alleen bedoeld om de verwachte prijsstijgingen te voorkomen, maar ook om de structurele verbetering van zaken zoals streekbussen te bevorderen. Met de overige 120 miljoen euro wil de Kamer voorkomen dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) genoodzaakt zijn de tarieven voor treinkaartjes te verhogen.

Zorgzame gemeenschappen

Mirjam Bikker benadrukt het belang van investeren in betaalbare toegankelijkheid door het hele land om zorgzame gemeenschappen te bevorderen. Ze zegt: “Als de toegang tot ziekenhuizen, scholen of winkels niet betaalbaar of haalbaar is, dreigen gemeenschappen te desintegreren.”

Grote waarde

Jesse Klaver, de fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA, benadrukt dat het extra geld noodzakelijk is om het openbaar vervoer bereikbaar en betaalbaar te houden en verdere verslechtering te voorkomen. Hij voegt eraan toe: “Zelfs als een bus niet helemaal vol zit, blijft het van grote waarde dat deze blijft rijden.”

De financiering voor deze maatregelen wordt gehaald uit diverse bestaande fondsen die momenteel om verschillende redenen niet elders kunnen worden ingezet.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP