Regionale vervoerder

Arriva teleurgesteld over beperkte inspraak doordeweekse onderhoudsplannen ProRail

GTW-trein Arriva Groningen en Friesland (foto: Arriva)
Foto Arriva

De kritiek op ProRail om ‘noodgedwongen’ doordeweeks spoorwerk uit te voeren zwelt aan. Vervoerder Arriva reageerde eerder nog begripvol, maar de vervoerder meent nu dat ProRail hun eigenlijk niet al te serieus heeft genomen als ‘kleine speler’ op het Nederlandse spoor. Bij de regionale vervoerder heerst er dan ook – daags na de bekendmaking van ProRail om volgend jaar het traject in Friesland er grotendeels uit te gooien – vooral teleurstelling over de totstandkoming ervan.

Omroep Friesland meldt dat Arriva teleurgesteld is over de plannen van ProRail. In die plannen zal de spoorbeheerder de komende zomer ook buiten de vakanties en weekenden aan het spoor werken. Dat houdt in dat een groot deel – met name bij Leeuwarden – er vanaf volgend jaar maandenlang uit zal liggen. Ook voor scholieren heeft de beslissing van ProRail grote gevolgen. Zo krijgen studenten van de hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden volgend jaar waarschijnlijk noodgedwongen online les, omdat de treinen niet of nauwelijks rijden.

Afhankelijk

“Het is jammer dat de zure appel aan de rand van het netwerk komt te liggen”, zegt woordvoerder Jacoba Hoeksma van Arriva tegenover de Friese omroep. “Misschien zijn de aantallen reizigers bij ons wat minder dan in het midden van het land en dat ze dan kiezen dat deze werkzaamheden toch doordeweeks moeten plaatsvinden.” Arriva is grotendeels afhankelijk van ProRail. “Zij zijn verantwoordelijk voor het spoor, we rijden erop.” De mogelijkheden om mee te praten in de planning was dan ook beperkt, meent Arriva.

Volgens Arriva heeft de vervoerder “zoveel als mogelijk” aangegeven waar ProRail rekening mee moet houden tijdens doordeweekse buitendienststellingen. Echter is ProRail ook weer afhankelijk van de aannemers die ze moeten inhuren, geeft Arriva ook toe. Als kleine wond op de pleister heeft ProRail wel aangegeven dat ze volgend jaar rekening zullen houden met het drukbezochte Oerol-festival op Terschelling. Daar worden meer dan 55.000 bezoekers verwacht.

Ook heeft Arriva namens de spoorbeheerder te horen gekregen dat het tijdens de buitendienststelling wel onderhoudswerkzaamheden aan de treinen kan blijven uitvoeren. Daarbij geeft Arriva aan blij te zijn dat ProRail tijdig heeft doorgegeven dat het Friese spoor volgend jaar een tijd lang grotendeels platligt. “Omdat wij dit nu al weten, kunnen we daarop inspelen. Alles komt dan ook goed in de reisplanner te staan.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: SpoorPro

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl