OVPay

Drie procent van reizigers bij NS checkt in met bankpas

Inchecken bij OV-poortjes, reiziger (foto: NS)
Reizigers kunnen vanaf 31 januari inchecken bij de poortjes van NS met een betaalkaart. Foto: NS

Hoewel bijna iedereen een pinpas of telefoon bij zich heeft tijdens de treinreis, wordt nog maar voor drie procent van alle reizen bij NS ingecheckt met een betaalpas van de bank. Dat blijkt uit navraag van vergelijkingssite bank.nl bij NS. 

Het betalen met je bankpas of telefoon voor je treinreis kan sinds 31 januari van dit jaar. “We zijn er blanco ingegaan en zijn al heel blij met het extra gebruiksgemak voor de incidentele reiziger”, verklaart de NS aan de vergelijkingssite. Volgens de NS valt drie procent ‘niet tegen’.

Het Nederlandse Spoorwegbedrijf voert campagne om het gebruik van reizen met een bankpas bekender te maken. Daar heeft het bedrijf naar eigen zeggen geen voordeel bij. “Het is puur voor de reizigers. Daarmee willen we ook benadrukken dat het kaartautomaten niet zal vervangen. Die dienen ook andere doelen, zoals het ophalen van abonnementen”, stelt de NS.

De reizigers die met hun bankpas inchecken doen dit niet op een bepaald traject of delen van het land. Wel ziet de NS pieken tijdens feestdagen. “Tijdens koningsdag zagen we een gigantische stijging. Mensen reizen dan veelal in groepen, ze leren op zo’n moment van elkaar: check jij nou in met je bankpas”, geeft de spoorwegmaatschappij als voorbeeld aan.

Portemonnee

Hoewel de NS geen signalen ontvangt over eventuele problemen met het reizen op een bankpas, blijft ze de reizigers wel attenderen. “Bied één kaart aan. Er zijn mensen die nog gewend zijn om hun hele portemonnee voor de kaartlezer te houden, dat werkt niet meer. Er verschijnt dan een melding om een enkele kaart aan te bieden, om te voorkomen dat iemand per ongeluk met een bankpas incheckt, terwijl ze dat eigenlijk met hun ov-kaart willen doen of vice versa.”

Inchecken met een fysieke bankpas, of digitale op een telefoon, is voor studenten, die gebruik maken van een studentenreisproduct, nog niet mogelijk. “We zijn van plan om dit in 2025 te vervangen door een pas die zowel fysiek is, als digitaal geüpload kan worden naar je mobiele telefoon”, aldus de NS.

Nu is het alleen nog mogelijk om via de betaalpas te reizen in de tweede klas, zonder korting of abonnement. Komend jaar wordt getest of leeftijdskorting of abonnementen aan de betaalpas kunnen worden gekoppeld.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer