Resultaat

Nieuwe cao multimodaal: 17% loonstijging en afspraken over werkdruk

Multimodaal vervoer cao akkoord
Multimodaal vervoer. Sander van Vliet

De 1.300 werknemers in het multimodaal vervoer (gecombineerd vervoer van bus en trein) hebben een nieuwe cao. Er is een onderhandelingsresultaat bereikt met de vervoersbedrijven. Het betreft een driejarige cao waarin de lonen in totaal 17 procent stijgen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de werkdruk. 

In het nieuwe akkoord is afgesproken dat werknemers elke week zoveel mogelijk volgens eenzelfde rooster werken. Dat was voorheen niet altijd het geval. Bij een gebroken dienst werkt een werknemer twee dagdelen, maar is hij tussendoor vrij. Hierdoor was het lastig om van de vrije uren te genieten, omdat er ’s avonds toch weer gewerkt moest worden.

Gedurende de looptijd (1 januari 2023 t/m 1 januari 2026) gaan de lonen in totaal met 17 procent omhoog, als volgt verdeeld. Verder vervallen de jeugdschalen vanaf 18 jaar en gaat het minimum uurloon voor iedereen in de sector naar 14 euro. De regeling voor oudere werknemers wordt uitgebreid. Zo kunnen werknemers die dat willen al vanaf twee jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken, voorheen was dit een jaar.

Mooi resultaat

Goed werk heeft tijd nodig en dat vinden ze ook bij FNV.  “Het was een langdurig traject en we zijn blij dat we eruit zijn gekomen. Niet alleen qua loon, maar ook in het verminderen van de werkdruk”, aldus vakbondsbestuurder Edwin Kuiper.

De cao Multimodaal Vervoer geldt voor zo’n 1.300 werknemers van Arriva, Qbuzz en Keolis, die in verschillende regio’s van Nederland gecombineerd bus- en treinvervoer verzorgen. “Mooi dat er nu een resultaat is, dat werd ook hoog tijd”, zegt CNV-onderhandelaar Sijtze de Bruine daarover. “De werknemers in het multimodaal vervoer zien natuurlijk ook dat er bij de andere cao, die van het openbaar vervoer, al wel een resultaat was bereikt.”

Lees ook: 

Auteur: Merijn van Merrienboer

1 reactie op “Nieuwe cao multimodaal: 17% loonstijging en afspraken over werkdruk”

Paul Lamote|11.05.23|19:10

Ja, zo prijs je je wel uit de markt. De Bovag zal in zijn handen wrijven.