Stakingen

Partijen besluiten binnenkort over cao-onderhandelingen streekvervoer

Reizigers wachten op de bus in Leiden. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

De stakingen in het streekvervoer zijn nu bijna een week opgeschort. Twee verkenners vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat proberen de cao-onderhandelingen weer op te starten. “De verkenningen zijn gaande. Vrijdag wordt de knoop doorgehakt of het voldoende is om weer echt de onderhandelingen te kunnen opstarten”, zegt een woordvoerder van vakbond CNV.

De verkenners geven nog weinig informatie vrij. “Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen”, zegt Han Busker, oud-voorzitter van vakbond FNV. “We zijn in alle rust bezig met de gesprekken en hopen daar snel duidelijkheid over te geven.” Busker is samen met oud-directeur Harry van de Kraats van werkgeversvereniging AWVN aangesteld als verkenner.

De verkenners zijn nodig om de cao-onderhandelingen uit de impasse te trekken. Geen van de partijen lijkt water bij de wijn te willen doen. De partijen worden het met name niet eens over de roosters, pauzes en aanpak van de werkdruk. Ook eisen de vakbonden een loonsverhoging van 14 procent.

Vakbond CNV laat weten dat de gesprekken met de verkenners “intensief zijn.” De zegsman meldt dat de CNV voorlopig afwacht. “We wachten nu maar even af, maar er zal toch echt wel wat moeten gaan gebeuren. Als we constateren dat deze verkenning onvoldoende vertrouwen geeft dan wordt er weer gestaakt. We hopen dat het niet zover komt.”

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.