Procesbegeleider

Vakbonden overwegen tijdelijk opschorten stakingen streekvervoer

Stakers staan voor de ingang van Rotterdam Centraal. Foto: ProMedia/Marloes Kanselaar.

De vakbonden overwegen de stakingen in het streekvervoer tijdelijk stop te zetten, zodat er weer kan worden onderhandeld met de werkgevers. Beide partijen gingen gistermiddag in gesprek met reizigersvereniging Rover en geven aan open te staan voor een onderhandelingen onder leiding van procesbegeleider. Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft inmiddels meerdere namen genoemd om die rol in te vullen. Heijnen hoopt dat de gesprekken zo snel mogelijk voortgezet worden. 

Fred Kagie van de werkgeversorganisatie VWOV geeft aan dat zij open staan voor nieuwe gesprekken onder begeleiding van een bemiddelaar. “We willen ons maximaal inspannen om tot een akkoord te komen”, laat VWOV-voorzitter Fred Kagie weten. “Randvoorwaardelijk voor nieuwe gesprekken is dat er niet gestaakt wordt en daarbij dat afspraken betaalbaar en uitvoerbaar moeten zijn.”

Vakbonden positief

FNV wil het ook gesprek weer aangaan, als de vakbonden en werkgever naar elkaar toe bewegen. “Wij zullen iets moeten opschorten”, erkent hij. “Maar de werkgevers willen het liefst dat we zes weken stoppen met staken. Dat gaan we niet doen. Dat zou een kortere periode moeten zijn.”

Ook CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi is positief gestemd over het verkennende gesprek onder begeleiding van Rover. “Een doorbraak heeft dit nog niet opgeleverd. Wel is het een positieve stap dat we gisteren weer met elkaar om de tafel hebben gezeten. We hebben afgesproken om het overleg een vervolg te geven. Vroeg of laat moeten we toch een oplossing bereiken. We vinden het vooral belangrijk dat we concrete afspraken gaan maken over het aanpakken van de werkdruk, naast natuurlijk een goede loonsverhoging en een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken. Wat ons betreft is er snel een einde aan de stakingen, als we er voldoende vertrouwen in hebben dat we er op deze punten met de werkgevers echt uit kunnen komen.”

Manifestatie

Details over een mogelijke pauze van de stakingen kan Van der Gaag nog niet geven. Het is volgens hem eerst aan door de staatssecretaris beschikbaar gestelde procesbegeleiders om te kijken welke obstakels daarvoor nog overwonnen moeten worden. De bonden stellen zelf namelijk ook een voorwaarde om weer in gesprek te aan. Ze willen dat werkgeversorganisatie VWOV eerst met een nieuw voorstel komt voor de nieuwe cao.

In het streekvervoer wordt al wekenlang herhaaldelijk gestaakt. Ook dinsdag leggen voornamelijk buschauffeurs verspreid over het land weer het werk neer. Dinsdagmiddag is er in Utrecht ook een grote manifestatie van de vakbonden, waar ze duizenden chauffeurs verwachten. Van der Gaag denkt op de manifestatie meer duidelijkheid te kunnen geven over de mogelijkheid van nieuwe onderhandelingen en op welke termijn die kunnen plaatsvinden.

Witboek en petitie

De vakbonden overhandigen op de manifestatie een witboek en een petitie aan de Heijnen. Hiermee vragen de bonden aandacht voor het vastgelopen cao-conflict in het openbaar vervoer. Van der Gaag: “Het is positief dat de staatssecretaris ons witboek in ontvangst komt nemen. Eindelijk neemt het kabinet enige verantwoordelijkheid. We hebben al een tijd aangedrongen op hun bemoeienis bij onze cao-strijd. Den Haag heeft te lang weggekeken. Natuurlijk gaat het ons om loon, werkdruk en andere afspraken op de korte termijn. Maar het gaat óók om de toekomst van het streekvervoer, met name op het platteland waar lijnen verdwijnen. Zoveel mensen zijn afhankelijk van het streekvervoer, dat moet gewoon een zaak zijn waar Den Haag zich mee gaat bemoeien.”

Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk of de bonden woensdag nog gaan staken. Dan staat er weer een stakingsdag gepland. Dit leidde de afgelopen tijd al tot discussie, omdat de staking dan plaatsvindt tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Onder meer de Oogvereniging uitte kritiek: door de staking zou het voor blinden en slechtzienden moeilijker zijn om bij een voor hen toegankelijk stembureau te komen.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

2 reacties op “Vakbonden overwegen tijdelijk opschorten stakingen streekvervoer”

Annemarie Busscher-Jansen|15.03.23|05:03

Ja ja, terwijl de moederbedrijven miljardenwinsten maken over de ruggen van de werknemers?

Paul Lamote|14.03.23|16:01

Allemaal leuk, maar eisen van 17% blijven onbetaalbaar.