Stemhulp

Blinde man kan niet stemmen door ov-staking en start petitie

Verkiezingsposters sporen mensen aan om te stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Foto: Wikipedia/Donald Trung.

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen staken medewerkers van het regionale openbaar vervoer, en dat terwijl sommige stemmers afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om te kunnen stemmen. De blinde Ferry Molenaar is afhankelijk van de bus om bij het stemlokaal met stemhulp te komen. Met een petitie roept hij op om de stakingen op verkiezingsdag te schrappen: “Breng het stemrecht niet in gevaar.”

“Mensen met een beperking of handicap die afhankelijk zijn van stemhulpen kunnen op 15 maart door de geplande stakingen in het streekvervoer niet, of erg lastig hun stem uitbrengen”, zo schrijft Molenaar op de website van de petitie. Molenaar kan alleen stemmen bij een stemlokaal met stemhulp en dat is vaak maar op één plek in de gemeente beschikbaar.

Door de stakingen is de drempel om te stemmen voor mensen afhankelijk van de stemhulp “onevenredig hoog”. De kosten voor alternatief vervoer om te kunnen stemmen, zijn namelijk erg hoog. Volgens de Zeistenaar tast de staking het democratische recht om te stemmen aan. “Sommige mensen zijn op door de staking namelijk helemaal niet meer in staat om te stemmen.” De actievoerder roept vakbonden FNV en CNV op om de geplande stakingen op 15 maart te schrappen of te verplaatsen naar een andere datum. “Zodat iedereen onbelemmerd van z’n democratisch recht gebruik kan maken.”

FNV-bestuurder Lutz Kressing reageert tegenover RTV Utrecht op de petitie. “Als we met iedereen rekening moeten houden, kunnen we beter stoppen met staken.” Volgens de vakbondsbestuurder gaan de stakingen op 15 maart dan ook gewoon door. “Ik vind het heel erg voor mensen die hierdoor niet kunnen gaan stemmen, maar wat moeten wij anders? We kunnen niet overal rekening mee houden: de ene keer zijn het verkiezingen, dan zijn het weer toetsweken.”

De petitie is rond het einde van de dag bijna 400 keer ondertekend.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

6 reacties op “Blinde man kan niet stemmen door ov-staking en start petitie”

Nienke vd Veen|13.03.23|20:05

Ik vind gewoon staken op de verkiezingsdag echt heel grof. Het is verre van “altijd wel wat”. Ik heb er al meerdere keren zelf last van gehad, maar dat is van een heel andere orde dan deze situatie.
Ze ontnemen hiermee een groep mensen om hun recht om te stemmen.
Ik zou zeggen, vergoed dan vanuit de vakbonden geldpot het alternatieve vervoer voor deze mensen. Ik begreep dat er meer dan genoeg geld in die pot zat, aldus het fnv.

Dirk Eggink|10.03.23|18:57

Wat een asocialen.
Mensen die niets met het conflict te maken hebben op kosten jagen.
Nu mag ik vrij gaan nemen om mijn vrouw naar haar werk te brengen.
Stakers krijgen nog iets vergoed, ik niet.
Laat de mensen vrij gebruik van het ov.
Dan pak je de portemonnee van de veroorzaker. Niet van onschuldigen

Martin 70|10.03.23|14:11

Heb hier geen empathie meer voor… Doe gewoon je werk . defensie mag niet eens staken. Streekvervoer vraagt 14 a 15% loonsverhoging..
Dat je is wil staken..prima maar geen 2 maanden. .ga naar de directie of ga naar Den haag..ga daar lekker zitten je ongenoegen uiten.maar dat treiteren van reizigers moet stoppen .de schuld ligt in Den haag daar is de wortel van alle gezeik en in brussel,. Maar dit gaat te ver en wat hebben wij jullie aangedaan…

Martin 70|10.03.23|14:03

Sorry hoor maar stop is met deze waanzin..er zijn beroepsgroepen die geen looneis kunnen stellen van 14 A15 % Defensie mag niet eens staken..en krijgt er masr over 3 jaar tijd 8% bij… iedereen moet ern steentje bij dragen en dat gezeik met het streek vervoer moet stoppen .ga naar de directie en ga daar met ze alle heen maar om de reiziger treiteren is wel een grens ..ik had veel empathie voor de stakingen maar het is nu wel klaar ..je heb ons er mee en niet de directie of ga naar Den haag.

Victor Bax|07.03.23|18:06

Sterker nog: wat een rotstreekvervoer.
Ongelooflijk hoeveel mensen gedupeerd worden, en langdurig. Er zou een rechter verboden hebben om de OV-bedrijven door te laten rijden, waarbij de consument niet behoefde te betalen. Ik (en met mij velen) kan dat niet begrijpen. Hoe dupeer je de verkeerde doelgroep? Te zot voor woorden. Andere consequentie is dat mensen a.h.w. teruggrijpen naar de auto, waar dit kabinet zo graag het milieu wil sparen. Hoe dan?

Isa?|04.03.23|15:41

De FNV mag rustig de stakingen aflassen, het OV moet betrouwbaar zijn, dat is het nu niet en dat ze nog niet eens bereid zijn om een dag niet te staken zodat mensen kunnen stemmen, wat voor een rot streek!