Ultimatum

Vakbond CNV dreigt met vijfdaagse staking in het streekvervoer

ANP - Bussen streekvervoer
Stilstaande bussen in Leiden. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Vakbond CNV dreigt met een landelijke staking in het streekvervoer van vijf dagen. Deze zal vanaf maandag 6 februari plaatsvinden, als de werkgevers niet ingaan op het door de bond gestelde ultimatum. Dat ultimatum is woensdag verstuurd aan werkgeversvereniging VWOV en heeft betrekking op de grotere cao in het streekvervoer, waaronder zo’n 13.000 werknemers vallen.

Het CNV stelt een aantal eisen, waaronder een “stevige loonsverhoging, een goede ouderenregeling en een aanpak van de hoge werkdruk”. De bond geeft aan dat verschillende voorstellen zijn gedaan om de hoge werkdruk aan te pakken, waaronder extra tijd voor het nuttigen van een warme maaltijd tijdens een late dienst. “Normale voorstellen om het werk beter te maken. Maar de werkgevers schuiven alles van tafel en komen niet met betere oplossingen”, aldus CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi.

Mocht CNV gaan staken, dan sluit de andere vakbond FNV ook aan. Vorige week staakten de FNV-chauffeurs twee dagen, nadat meerdere onderhandelingsrondes tussen vakbonden en werkgevers niet tot een resultaat leidden. Ongeveer 40 procent van de dienstregeling viel uit.

“Toen zagen we al dat de stakingsbereidheid heel hoog was en die is zeker niet minder geworden”, zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. “En nu de leden van collega-vakbond CNV ook meedoen, zal de impact zeker groot zijn. En dat is lastig, want de buschauffeurs willen het beste voor hun passagiers, dus gaan liever niet staken. Maar als het zo doorgaat, dan wordt de crisis in het streekvervoer alleen maar groter”, aldus Van der Gaag.

Onbegrijpelijk

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) noemt het ultimatum en de stakingsdreiging “onbegrijpelijk”. Volgens een woordvoerster gaat VWOV op basis van deze dreiging niet met de bonden onderhandelen. “Het openbaar vervoer verstoren met een pakket van 11 procent op tafel is niet uit te leggen naar onze werknemers en naar reizigers. We beraden ons en komen donderdag met een verdere reactie”, aldus de zegsvrouw.

De vakbond meldde dinsdagavond al een ultimatum richting de werkgevers te gaan sturen. Dat besluit volgde op ledenraadplegingen die maandag en dinsdag werden gehouden. CNV gaf toen al aan “op grote schaal” acties te willen voorbereiden, maar over de invulling van de acties was op dat moment nog niets bekend.

“Niet noemenswaardig”

Medewerkers binnen de kleinere cao in het streekvervoer gaan binnenkort hoe dan ook weer staken, meldde vakbond VVMC dinsdagavond. Onder de zogeheten cao Multimodaal vallen 1300 medewerkers, met name treinpersoneel van regionale vervoerders als Arriva en Keolis. De bonden voerden de afgelopen tijd gesprekken met de werkgevers, maar het loonbod dat daaruit volgde was niet “noemenswaardig” en “nog steeds te laag”, liet een woordvoerster van de VVMC weten. Wanneer deze nieuwe stakingen gaan plaatsvinden is nog niet bekend, maar volgens de bond zou dat in meerdere regio’s tegelijkertijd zijn.

Lees ook:

Auteur: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.