OVPay

NS-reizigers kunnen vanaf 31 januari overal in- en uitchecken met een betaalpas

Inchecken bij OV-poortjes, reiziger (foto: NS)
Reizigers kunnen vanaf 31 januari inchecken bij de poortjes van NS met een betaalkaart. Foto: NS

Inchecken met een betaalpas of mobiele telefoon is vanaf 31 januari landelijk mogelijk bij de NS en verschillende regionale treinvervoerders. Dat bevestigt een NS-woordvoerder tegenover OVPro. De NS zal de reiziger op de hoogte stellen van de verandering door middel van een campagne. De huidige OV-chipkaart zal voorlopig ook nog geldig blijven.

“Wij zijn heel benieuwd naar de uitrol”, vertelt NS-woordvoerder Elvira van der Vis enthousiast. Het nieuwe OV-betalen is onderdeel van het programma OVPay. Op veel plekken is het nu al mogelijk om in te checken met een betaalpas of een mobiele telefoon met daarop de pinpas. Vanaf eind januari komt daar het volledige treinnetwerk van Nederland bij. De uitrol van OV-betalen bij de NS gaat samen met de regionale treinvervoerders Qbuzz en Arriva. Op de Merwedelingelijn en op de treinverbindingen van Arriva in Limburg is het vanaf eind januari ook mogelijk om in te checken met de betaalpas.

“We starten met de NS ook een campagne zodat de reiziger kennis kan maken met OVPay. Op de schermen in de trein, de poortjes en op de stations is te zien dat mensen kunnen inchecken met de pinpas. Het inchecken met de betaalpas is voornamelijk gericht op de incidentele reiziger. Op dit moment moet die nog een kaart kopen in de app of online. Het draait allemaal om gemak.”

Reizen zonder abonnement

De betaalpas werkt zonder dat je vooraf een abonnement moet afsluiten. Ook vooraf aanmelden is niet nodig. Zodra je met je betaalpas incheckt gaat de betaling automatisch. De dag na de reis zie je het bedrag in je betaaloverzicht staan van je bank met de omschrijving NLOV. Ook kun je inloggen op de website van OVPay met de veertien cijfers en letters die achter de NLOV op de afschrijving staan.

De OV-chipkaart zal langzaam verdwijnen en volledig vervangen worden door OVPay. Het oorspronkelijke plan is dat de OV-chipkaart in de zomer van 2024 verdwijnt. Op dat moment is het mogelijk om op verschillende manier te betalen voor het openbaar vervoer. “Natuurlijk met de betaalpas, maar ook blijft een nieuwe variant van de OV-chipkaart beschikbaar; de OV-pas”, zo zei Bas van Weele onlangs tegen OVPro. “Die pas kan ook anoniem. Daarnaast blijft het ook mogelijk om met een QR-code in te checken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor grote evenementen en combinatietickets.”

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.