OVPay

Reizigers Qbuzz kunnen binnenkort overal in- en uitchecken met de betaalpas

Bus Qbuzz (foto: OV-Bureau GD)
Qbuzz Qliner. Foto: OV-Bureau GD

Na de succesvolle pilot in de regio Groningen en Drenthe voert Qbuzz OVPay binnenkort landelijk in. Dat blijkt uit een brief aan de provincie van Qbuzz-topvrouw Annemarie Zuidberg. Reizigers kunnen dan in het hele land in voertuigen van de vervoerder in- en uitchecken met de betaalpas, creditcard of mobiele betaalpas op de telefoon. Ook de OV-chipkaart blijft voorlopig bruikbaar.

De OV-sector in Nederland is al lang bezig met de uitrol van OVPay. De nieuwe manier van betalen maakt het mogelijk om via een betaalpas op rekening te rijden. Er hoeft dus geen saldo meer te staan op een OV-chipkaart, daarnaast heb je ook geen aparte vervoerskaart nodig.

Qbuzz introduceerde OVPay al in Groningen en Drenthe en dat is goed verlopen volgens Zuidberg. “Daarom hebben wij het vertrouwen om nu de volgende stap te zetten”. schrijft ze in een brief aan de provincie.

Uitrol in heel Nederland

Het in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV-betalen waarin OV-bedrijven, Translink, OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2023.

 In- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard is inmiddels mogelijk in Lelystad, Gooi en Vechtstreek, Zwolle, Zaanstreek, Haarlem-IJmond, Haaglanden (inclusief Delft), Voorne-Putten & Rozenburg, Amstelland-Meerlanden, Haarlem-IJmond en nu dus ook in Groningen-Drenthe.

Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. De nieuwe betaalvormen worden daarom gefaseerd ingevoerd.

Abonnement

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; het bedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

In een later stadium wordt het mogelijk om kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.