Sector boos dat mondkapjes verplicht blijven in openbaar vervoer

Reiziger met mondkapje bij metro RET (foto: MRDH/Verkijk.nl)
Persbericht MRDH, credits Verkijk.nl

Ondanks het hoge aantal coronabesmettingen vervallen in drie stappen vrijwel alle beperkingen tussen nu en 25 februari. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het vliegtuig blijft niettemin nog wel van kracht, tot woede van de sector. Branchevereniging OV-NL wil dat het kabinet het besluit heroverweegt.

“Ik ga met veel vertrouwen deze fase in”, zei minister Kuipers van Volksgezondheid tijdens de coronapersconferentie dinsdagavond. Het aantal besmettingen is nog steeds hoog, maar de piek lijkt inmiddels bereikt. Bovendien blijven de ziekenhuisopnames laag.

Afscheid regels

Vanaf 18 februari kunnen alle locaties in het land weer open tot één ’s nachts en vanaf 25 februari kan Nederland afscheid nemen van bijna alle coronaregels, zoals het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca.

In het OV, op luchthavens en in vliegtuigen blijven mondkapjes verplicht om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om te reizen. De minister noemde het wel verstandig om ze ook op drukke plekken te blijven dragen. En hij adviseerde mensen om zich ook aan andere adviezen te houden die de verspreiding kunnen tegengaan, zoals handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en geen handen schudden. “We mogen optimistisch zijn, maar we moeten ook realistisch zijn”, aldus Kuipers. De kans dat je besmet raakt blijft immers groot.

‘Niet meer uit te leggen aan de reiziger’

De OV-sector heeft er weinig begrip voor dat mondkapjes verplicht blijven in het openbaar vervoer. OV-NL zegt in een verklaring geen noodzaak te zien. “Als straks op alle plekken de mondkapjesplicht komt te vervallen, behalve in het ov, dan is dit niet meer te volgen voor reizigers. Daarnaast komt er een enorme druk te liggen op de handhaving van de mondkapjesplicht in het OV. Simpelweg omdat dit voor medewerkers van de ov-bedrijven niet meer uit te leggen is aan reizigers.” De branchevereniging vraagt het kabinet dan ook om het besluit per direct te heroverwegen. “Openbaar vervoer is net zo goed onderdeel van de maatschappij als andere sectoren, waar de mondkapjesplicht wel komt te vervallen.”

NS-topvrouw Marjan Rintel sprak tegenover persbureau ANP ook haar verbazing uit over de instandhouding van de mondkapjesplicht in het OV. “Als we die nu niet schrappen, wanneer dan wel? We kunnen dit onze reiziger niet uitleggen.”

Thuiswerkadvies

De verwachting was dat na de persconferentie ook het thuiswerkadvies volledig zou verdwijnen, maar zo ver gaat het kabinet niet. Het advies vanaf nu is om maximaal de helft van de tijd op de werkplek door te brengen.

Op 15 maart is er een nieuw weegmoment en bekijkt het kabinet onder meer of de mondkapjesplicht in het OV nog langer moet blijven gelden.

Een overzicht van alle nieuwe maatregelen en versoepelingen is te vinden op de website van de rijksoverheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.