Extra bevoegdheden handhavers RET na succesvol project met politie

Boa's bij RET-bus (foto: Rick Keus)
Beeldbank RET

Buitengewoon opsporingsambtenaren van RET krijgen structureel nieuwe bevoegdheden. De projecten waarbij de identiteit van staande gehouden personen op afstand kan worden gecontroleerd bij de politie en arrestanten zelfstandig kunnen worden overgebracht naar het bureau, zijn per 1 augustus omgezet in standaardbeleid.

De Rotterdamse stadsvervoerder en politie rolden hun verbeterde samenwerking vorig jaar geleidelijk uit. De projecten bleken succesvol omdat beide partijen personeel sindsdien slimmer kunnen inzetten. “Het is een win-winsituatie: het levert RET-boa’s en politiemensen, die al veel werk op hun bordje hebben, tijd op voor andere werkzaamheden”, zegt Eiso Broersma, vanuit RET verantwoordelijk voor de voorbereiding en implementatie van het project.

Uitbreiding naar andere regio’s

Door de samenwerking is het niet meer nodig dat politie ter plaatse komt bij twijfel over de identiteit of voor het overbrengen van arrestanten. De identiteitscheck op afstand gebeurt door via een beveiligde verbinding in te bellen naar de meldkamer van de politie. Als het nodig is om iemand over te brengen naar het bureau worden de arrestanten vervoerd in RET-busjes die geschikt zijn voor arrestantenvervoer.

Als het aan de Rotterdamse politie ligt, wordt deze manier van werken in heel Nederland toegepast. “De samenwerking is uniek en verdient navolging. Het laatst zich uittekenen dat politiemensen en boa’s veel slimmer kunnen werken als dit breder wordt uitgerold. Uren die hard nodig zijn om andere taken uit te voeren”, zegt Marc Wesselius, hoofdinspecteur en direct toezichthouder van de boa’s.

Deze manier van werken bespaart niet alleen uren. Ook de kans op escalatie wordt verkleind als niet meer op tussenkomst van de politie hoeft te worden gewacht. Boersma van de RET: “Het kan aangehouden personen een hoop ergernis besparen. Daarnaast beperkt het de samenwerking de hinder die reizigers kunnen ondervinden in de vorm van vertragingen.”

Lees ook: Boa’s RET hoeven niet meer op politie te wachten voor arrestantenvervoer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.