Controleurs RET uitgerust met bodycam

Controleurs RET
Foto: RET

Een aantal controleurs van de RET is sinds deze maand uitgerust met een bodycam. Het gaat om een pilot waarbij incidenten tegen controleurs in kaart worden gebracht. Een bodycam is een op het lichaam gedragen camera. Deze bodycams zijn een aanvulling op de 6.000 camera’s die al in de RET-voertuigen en op metrostations aanwezig zijn.

Per team van controleurs wordt tenminste één bodycam uitgereikt. De bodycams worden door de controleurs op borsthoogte gedragen in een speciaal daarvoor ontwikkeld harnas. De collega’s kunnen zelf bepalen of zij de camera aanzetten. Controleurs in Capelle aan de IJssel deden eerder positieve ervaringen al op met de bodycams.

Geweldsincidenten

De ministeries van Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie zijn samen met de openbaar vervoerbedrijven en de vakbonden een aantal projecten gestart om het aantal geweldincidenten in het OV te laten afnemen. Een van deze initiatieven is de bodycam.

Volgens de RET is het aantal incidenten met agressie in het vervoersgebied van de RET tegen het personeel en reizigers de laatste jaren afgenomen. Tegelijkertijd stelt de vervoerder dat de aard van deze incidenten wel ernstiger is geworden. Het geweld is harder en meer op de persoon gericht.

Bewijslast tegen verdachte

Veel van deze persoonsgerichte incidenten worden door vaste camera’s in de rijtuigen en de stations opgenomen wat de bewijslast tegen een verdachte ten goede komt. Voor incidenten die buiten het bereik van de vaste camera’s plaatsvinden, kan beeldmateriaal dat met een bodycam is opgenomen, een waardevolle aanvulling voor de bewijslast zijn. Daarnaast verwacht RET dat bodycams met name preventief en de-escalerend werken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.