Blokhuis wil lachgas verbieden als genotsmiddel, Kamer sceptisch

Lachgas in verkeer
Lachgas Sebastiaan ter Burg / Flickr CC

Lachgas mag niet meer als partymiddel worden gebruikt, als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ligt. Hij wil het onder jongeren razend populaire middel verbieden, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. Regeringspartijen VVD en D66 en een flink deel van de oppositie vinden dat Blokhuis te hard van stapel loopt.

Lachgas komt op een zwarte lijst van de Opiumwet, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Daarop staan onder meer softdrugs als qat en paddo’s en slaapmiddelen. “Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken”, vindt Blokhuis.

Burgemeesters, politiechefs en artsen dringen al langer aan op maatregelen tegen lachgas. Blokhuis wachtte de bevindingen af van het CAM, dat nieuwe drugs onderzoekt. Het CAM ziet niet alleen bij overmatig gebruik gevaren. Wie bijvoorbeeld zonder het te weten een vitamine B12-tekort heeft, kan al na een enkel ballonnetje “ernstige neurologische schade” oplopen. Het aantal meldingen van gezondheidsklachten na lachgasgebruik steeg de afgelopen jaren snel.

Verkeer

Blokhuis maakt zich extra zorgen omdat de gebruikers vaak jong, onervaren en kwetsbaar zijn. Bovendien is lachgas een gevaar in het verkeer.

Het leek echter moeilijk om lachgas te verbieden. Het gas wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld slagroomspuiten en als verdovend middel in tandartsstoel of spreekkamer. Voor zulk “eigenlijk gebruik” maakt de wet straks een uitzondering. Dan moet wel heel precies duidelijk zijn waarvoor lachgas wél toegestaan moet blijven. Blokhuis en justitieminister Ferd Grapperhaus gaan daarover komende tijd met leveranciers en afnemers praten.

Jongeren ontdekten lachgas pas massaal toen de rechter het gebruik drie jaar geleden vrijgaf. Voordien werd het aangemerkt als geneesmiddel en golden er strenge regels.

Niet overlegd

De Tweede Kamer voelt er vooralsnog niets voor lachgas als roesmiddel te verbieden. Blokhuis loopt te hard van stapel, vinden regeringspartijen VVD en D66 en een flink deel van de oppositie. Volgens ingewijden was het besluit van de staatssecretaris niet met de coalitiepartijen overlegd.

Om lachgas toe te voegen aan de zwarte lijst van softdrugs van de Opiumwet, zoals hij van plan is, heeft Blokhuis een Kamermeerderheid nodig.

Bron: ANP

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.